Filmbasen

View Original

En annan svensk super stjärnan Cornelia Arvidsson

En Jenny Lind för rock musik

Få gånger har unga musiker varit so bra och skickliga även i deras första album som Cornelia Arvidsson som jag är nere skall intervjua

skulle du kunna presentera dig lite grand och dina musiker?
Jag skriver musiken i bandet Jag tycker jag är vacker, och jag har med mig Andreas Pettersson på trummor, David Bennet på saxofon och klarinett, Joel Karlsson på saxofon och klarinett samt Samuel Löfdahl på bas.

vilka ör dina stora influenser?
Min största influens är Radiohead. Både låtskrivningsmässigt och röstligt. Har varit ett stort fan av Cornelis Vreeswijk, Sigur Ros, Kent och Stina Nordenstam och sångerskor som Nina Simone och Monica Zetterlund. Musiken i bandet har jag fått höra låter som den är från 70talet och nian föräldrar lyssnade en del på progg så det kan vara därifrån, men musiken är inte politisk.

hur började du som sångerska?
Jag var saxofonist ursprungligen, men efter flera år av prestationsångest och en längtan att få uttrycka mig direkt från kroppen valde jag att byta till att fokusera på sången som 20åring. Direkt kändes saker och ting enkelt. Har i princip aldrig jämfört mig med andra sångare efter det, känner en stark koppling mellan mitt sanna jag och min röst, igenom min röst inom musiken är jag mer ärlig och obrydd/accepterande än jag kan vara i vardagliga livet. Det ger mig en slags paus ifrån det värderande som genomsyrar hela samhället.

Vilka ör dem stora svårigheter för unga svenska artister?
Det är svårt att nå fram med musik som inte direkt tilltalar människor beroende-nerv. Vi är vana att bli matade med kickar. En person lyssnar sällan på ett helt album nu för tiden, inte jag heller tyvärr. Ändå måste en som musikskapare försöka. Jag måste fortsätta. Även om ingen annan än jag lyssnar på min musik så är den viktig, jag vet att det finns en plats för alla musiker. Det finns något otroligt viktigt och bortprioriterat av många, i det att respektera sig själv och att följa sin vilja att uttrycka sig och kommunicera, att våga vara öppen med sin konst och låta det falla platt. För mig är det viktigt att våga vara sårbar på det viset. Att syftet är att jag gör det, och om någon lyssnar så är det grädde som jag blir tjockare och godare av, men jag klarar mig nog bra utan det också. Det är lite som civilkurage. Om jag inte säger vad jag tycker så kommer jag gå och gräma mig efteråt, för att jag inte gjorde det som jag visste var rätt. Det känns alltid rätt när en sagt till, även om ingen lyssnade.

har du planera på att sjunga på engelska eller kommer du att försätta på svenska ?
Jag tycker det är ganska tråkigt att sjunga på engelska. Det blir mer som ett instrument som jag trycker på, och min röst bli mindre i kontakt med min kropp. När jag sjunger på svenska kan jag använda ett större djup och det är jag mån om. Jag låter yngre när jag sjunger på engelska, vill hellre låta äldre. Det är nåt med placeringen i engelskan.

hur ser du på dagens samhället utseende fixerade?
Det är fruktansvärt att människor dör av anorexi. Det är patetiskt att inte fler förstår att det är något vi göder varje dag, den här utseendehetsen. Och anledningen till bandnamnet har med det att göra, när är jag vacker? Jag insåg för några år sen att jag aldrig tyckte mig se lika vacker ut som när jag mediterat. Då insåg jag att min definition av skönhet = närvaro.

vad tänker du om Meto rörelsen?
Bra. Ett steg i rätt riktning.

Har du en favorit författaren?
Bodil Malmsten.

När kommer vi att se en av dina musik video?
En kan kolla in på corneliaarvidsson.se titt som tätt. Eller gilla oss på facebook.se/jagtyckerjagarvacker