Filmbasen

View Original

Stockholm mexikanska

En super akonstnären

Få konstnärer har lyckas att göra så bra med den digitala fotografi som att ge ett säregen konstnärlig som  Karen Perez Guzamn

skulle du vilja   presentera dig för filmbasen läsaren?

Hejsan! Jag är Karen, kommer ursprungligen från Mexiko, men det är nästan 15 år sedan jag lämnade landet. Sedan 2005 har jag bott i Italien, England, Spanien och för 7 år sedan också i Sverige. Jag är Fotograf och video konstnär, och är också delägare till en livsstilswebtidning som handlar om Stockholm fast på engelska och den heter Your Living City, där publicerar jag också många av mina video samt fotografier och artiklar. Jag har format mig som fotograf, sedan jag tog min universitets examen, på den tiden brukade jag plåta film och jag fortsatte att göra det under en mycket lång tid, även när alla andra redan hade flyttat in i digital, jag plåtade bara film. Sedan tog jag en specialiseringskurs i fotografi i Florence i Italien, och då var det 2005. Men fotografi har altid varit en jätte stor del av min liv, så redan innan jag började bilda mig som fotograf, så hade jag redan fått mig för att fota med min gamla filmkamera och framkalla de där icke konstnärliga fotograferingsförsök, även om jag trodde att de var hur konstnärliga som helst. Om jag ska vara ärlig, utbildningen som har get mig mest har varit det som jag har fått utanför klassrummen, det som jag har fått med övandet, själv med min kamera, eller efter att jag har tittat andra fotografer i action, men också tack till alla människor som delar sina kunskaper och tips om fotografi i YouTube-videor, det är där jag har hittat mer kunskap en den jag fick i skolan.

Vilka är för dig den bästa möjligheter som den digitala revolutionen har gett till fotografer? En av de bästa måste vara att ha fler möjligheter att skruva upp allt. Förut ner man hade bara 24 eller 36 försök per rulle, så gällde at vara extremt noggran för att inte missa det där ögonblicket, man bara hade ett tillfälle, nu när man har en digital sensor så kan man bara håla knappen tryckt så att man vet att man inte kommer missa det ögonblicket. Man har en större safety net, så kan man säga. Sedan gillar jag att man kan vara mer kreativ samtidigt som effektiv när det gäller redigering, och ett litet misstag under redigeringen betyder inte att man måste börja om utan man bara går tillbaka en del steg och sedan är misstaget borta.

Hur pass mycket är du påverkat av Mexiko stora tradition när det gäller fotografi?

Jag är väldigt påverkat av Mexikansk konst in stort sett när det gäller min fotografi och även video konst. Jag gillar at jobba med färgstarka laddade bilder och mycket kontrast. Jag försöker ha en viss rörelse i bilden, en ljus och briljant historia och för det mesta en viss glädje.

Vilken är ditt favorit film?

The Shinning av Stanley Kubrik. Kommer du att arbeta med film i en senare tillfälle? Ja det kommer jag säker göra, jag producerar regelbundet korta dokumentärer och intervjuer men skulle verkligen jobba med ett större projekt, när tiden och teamet blir rätt. Vilka är dina kommande planer?

Jag skulle verkligen gå tillbaka till en av mina andra passioner, som är video konst

Robert Fogelberg Rota