Marta Torbidoni

En intervju med den nya callas

i samband med presentationer på italienska kultur institutet av Giuseppe Verdis festival jag har haft nöje att möta Marta Torbidoni en ytterst kapabel sångerska som kommer att bli 200 talet Maria Calas fast medsamma musikaliska kunskaper av

Hur föddes du som artist ?

jag har alltid sedan vagga gillat musik och när jag var 5 år jag började att spala Piano. när jag var 8 år mitt piano läraren gjorde så att jag deltog i ett sångtävling. (det var Cantamonte och det är jag den som arrangera det nu i mitt by Montemarciano nära ancona) Sen började jag som solist i ett kör och vid 16 år en tenor råd mig att börjar att studera det lite mera systematisk som sopran

 

Jag vet att du medverkade i produktion av ett liten intermezzo Livietta e Tracollo skulle du kunna berätta om det.

det är mitt debut i ett lite teatern vid marche och det var mycket rolig det var mera centrerade på den bass som jag sjöng med det var en mycket rolig debut

           

Stiffelio är en mycket svårt verk och för mig det är en av dem få gånger i vilken en italiensk konstnär har försök att komma inne i ett kalvinistisk mentalitet  ?

Jag har inte studerat hela verket men bara några areor som skulle presenteras vid Festival Verdi. men den är precis som alla Verdis verk mycket svårt eftersom den är under vissa studer dramtaiska och i andra lyriska om nästan alla Verdis verk

 

Molti dei miei lettori non hanno mai né studiato canto o neanche fatto ripetizioni teatrali, come funzionano?

L’ideale sarebbe iniziare all’età di 15-16 anni e trovare un valido insegnante. Dopodichè bisogna effettuare un percorso lungo e dedicare molto tempo allo studio della tecnica e allo studio dello spartito.

skulle du kunna berätta hur det var att arbeta med en edizione critica som man kallar det på italienska det vill säga på rent svenska en full text?

Jag gjorde det enbart i ett tillfälle Giocchino Bellinis opera puritanerna som spelades i Catania på hans teatern. De var mycket svårt i den bemärkelsen att vi fick arbeta otroligt mycket och otroligt hård det blev igen stor bearbetning och vi sjöng alla dessa långa partier. Man fick studera otroligt mycket på ett begränsad tid men det vara så super rolig och det gick mycket bra.

Skulle du kunna berätta lite grand om ditt erfarenhet med den icke så super kända Verdis opera Jerusalem och hur ni gjorde för att skaffa er kunskaper om den ?

 

Precis som när det gäller Stifelio jag har inte tagit i tur med hela operan men enbart en area . Verket var skriven på franska och det finns ingen som helst italiensk översättning. Jag var tvungen att studera den ordentligt eftersom det har långa partier i vilken det finns komplicerade kolortar lierade med långa handlingsdelar.

 

Du har arbetat i Marbo Slovenien i Kroatien och i Bulgarien finns det några roliga anekdoter som berör dessa teater kulturer ?

Mycket bra på hela linjen , folk i dessa länder precis som hör i Sverige verkar uppskattarpå ett otroligt stark sätt operan. Dem är verkligen super närvarande engagerade . Jag har dessvärre inga roliga anekdoter.

 

Skulle du kunna berätta hur det var att arbeta på en riktig kanon opera som Gianni Sicchi ? Vilka var den problematiker som förekom med det?

 

Det är en mycket fint opera som jag känner verkligen för , rollen som jag spelade Lauretta är mycket kort men den area som hon tillängar sig är verkligen intensiv och super speciell. Jag bara älskade den.

 En av dem mest kända och produktiva opera tonsättaren är Wolgfard Amedeus Mozart. Hur har det varit att arbeta med honom?

Det är mycket svårt eftersom hela hans verk utgår från otroligt djupa recitativ delar som man måste verkligen lära sig på ett grundläggande sätt.

 

Nu opera eller för allt del balett på film via skrype är så otroligt viktig och jag har ett känslan att dessa är ofta så omtalade i massmedierna enbart eftersom dem spelas där kan det stämma?

Du har rätt men det utesluter inte att det kan även finnas iscensättningar på mindre kända platser som är lika bra eller kanske bättre.

Italien är kanske det land i världen som har den stora delen av kultur arvet som gäller musiken men varför är inte opera ett skol ämnet?

Tyvärr den italienska skolan är redan lite intresserade i musik ämne och dem skulle vara ännu mindre intresserade i någonting som specifik som melodram historia.

Det fanns en tid under 1950 talet i vilken kända sångerskor som Tebaldi gav röst medan kända divor Sofia Loren agerade som Aida i film produktioner tror du att det skulle kunna komma tillbaka  ?

nej jag tror inte eftersom det har blivit allt vanligare med insparingar på teatern redan på plats. jag ser inget framtid för det

 

för mig några av dem vackraste stunder i film historia är Kenent Brangadan, Il Don Giovanni avJoseph Losely men mest la Carmen di Francesco Rosi var man har tillsmans opera och filmen skulle man kunna göra den smama med Stiffelio?

 

varför inte !

 

Tror du att man skulle kunna skriva en opera i samma still som dem som Verdi skrev över games of throndes ?

 

Under melodram historia man tog ämnet från den tiden historia från mytologi och även den samtida världen idag gör man mest musikaler på ett stil som påminner mest av den stil som man använder i Broadaway men jag är säkert att någon som lykas att dei secoli scorsi, oggi verrebbero fuori dei Musical in stile Broadway, che sono un’altra cosa. att skriva om den samtida musiken som Cocciante på Premiata Forneria Marconi, skulle kunna göra det

 

Come vedi anzi senti la musica di Morricone?

han är en så stor mästaren som har ett sätt att göra film musiken som är fantastisk och många citera honom och hylla honom ett stor tillgång till den italienska musike.

har du en favorit svensk film ?

nej jag känner inte till svenska filmer.