Kriget Kvinliga ansikte

Ett slags memorerar att kolla på historia med dagens ögon ett nytt form att skriva historia och det förkommer även med denna bok hur skall man           historikerna vet allt när vi placera bland oss vi som vet inte vad som händer

Yvonne_Hirdman_01.JPG

Yvonne det växer fram med mitt ego historia det är en fakta term från den engelska världen. Jag funderade även 1950 talet min barndom decennier. Jag hade tillgång till DN historiska arkiviet. På vilken sätt märker vi att hur det var 1946 efter kriget. Jag hade idèen att skriva hur var det då när kriget håll på att ta slut. Jag började att läsa nummer efter nummer jag välde historia framåt. Jag skrev en biografi med Alvar och Gunnar Myrdal jag fick ta inne. 1984 satt jag på SKP vinden , kommunisterna hade inget rörelse det var fascinerade tavlorna med Torvskij . man hade brev till Sven Lars Lindroth patetiska brev som ville ha hjälp det skall handla om partiet dem var emot pris och lönestoppen . Hur skulle vi kunna frigöra oss. Sedan pensionering känner jag att jag kan skriva historia. Jag skal kunna få hänga mig till att berätta historia. Annonser hur man knyta vit sko NK som hade utförsäljning detta var skräp vad tycker ni om kriget. Den lilla livet spökade i texter. Jag kunde blanda dem stora händelserna med den vardagliga livet- varje veckan blir ett kapitel. Jag tar inne den inbillade människan kampen om Berlin nu vet man att det tar slut men tyskar hade kvar hat. Vi tog inne den vardagliga livet vad skall man äta det går iget nöd Pernilla blir irriterade att ge recepter när man i Nederländerna finns gott om hungernöden. Hon slutar vi har så bra

Varför var det viktig med den lilla livet?

Det är med samtidigt ter nu har vi det bra vi vet att det pågår krig död utanför den lilla Sverige. Förutom Pernilla vad som plågade kvinnor brev till helan Ribby det är kvinnor som vill gifta sig man kan skapa en hem utan att vara gift. Hon talar om er det är en slags paradox mellan Sverige och resten av landet.

Hur valde du detaljer?

Nu kan jag erkänna att vi vänder med intuition och kunskaper. Hur skall det gå vem skall komma fram i slutet av mars 1945 var Röda Armen är 7 mil från Berlin. För mig är det allting nytt precis som de fiktiva personer.

Hur förhåller man sig till det hur stängerna man ut?

Desto mindre jag vet desto bättre jag skall försätta mig till en nu tillstånd.

Vad kommer den läsaren?

Jag ville återge den nuet och hur skall jag återgiva det. Formen va mycket knepig . Det är en kvinna som ogillar sport som läser DN jag kan använda mig av den pretiösa formen av nu. Det var min mamma. Jag levde i Bromma med mamma och tre skysgong vi lyssnade mera på radio. Vi hade nyheterna från radio och journal filmer. Jag ville inte skriva en vetenskaplig bok. Det var befriade jag fick äntligen ta mig till en slags fiktion. Det har varit rolig. Den första april 1945 det står en rad Karin ring jag är intresserade jag tillät mig lyxen att fantisera om denna Karin. Vi föreställer vem är denna Karin- 119924 på KB finns röda boken och man kan se vem hade denna bok. Jag fantiserade med romantiska historier då visades att det är en strak den  nummer 3 år före och tre år efter fanns inte. En karta som avpeglar att alla män och pojkar skulle följa kriget. Det gjorde mitt farbror. Lägst upp 28 mars 1945 på Skärtorsdag karta hänger på väggen och dem gissar slutet på kriget. Mamma vet mest om kriget mina mor föråldrade gissade på dessa egocentriska tendenser . Man hade korispondeter som försöker att rapportera. En skribent ringer inne sina artiklar när han berättar om stad. Det är långa reportage. Ordet gör ett otroligt stor verkan. Reportage idag är ganska torftiga. Elia Idelsbrug stoppade hans rapportering.

Förstår man kriget?

Den 10 april fick man se en sovjetisk film som handlar om frammarsch till Berlin. I April rapporterade man Hugo och Valentin om lik fabrik. Man fick inte så mycket information om förintelse läget i Polen. Jag vet inte riktig om skön litteratur som är hämtade från verkligen då kan jag skriva som Riket. Vi har vårt egna familjer och en närhet till mitt amma. Jag har kunnat få klatscha mera. Jag kunde mer och mer korrigerade. Jag hade inget klart idéen jag ville inte riktig veta. Följa dagar vad säger man om Hitler död. Var det eller var det inte fake news. Själva ärende man envisare till Kapucinski hur kan man skriva historia. Walter Kapucinski skriver 10 band om andra världs kriget. Det är bara vittensmål bara utdrag. Historia är allt. Allt som har hänt är historia man kan skriva på många olika sett på väga upp tiden. Erfarenheter att sitta i timmar i en annan tid.

Hur viktig är att jämför vårt egen okunskap?

Det är att vara själv säkert och inte så dömande det är en slags plikt. Det är vidrig förmåga till en social deformation. Fanns det även en sådan diskussion. Hur vida skall man gå inne att rädda Norge det skulle bli en blod bad. Man går inne med Galup institutet . Vi skulle inte för folket gå inne. Det finns mycket i denna land i en total söderslagen Europa det är total kaos. Sverige är en oskuldsfulla land. Lite som Alice i Underladet  Vi har kvar tillhit till dem politiska och statliga institution. Vi är helt oskuldfulla. Det gjorde så att vi hjälper det. Mitt mor var riks tysk och växte  upp under första världs kriget. Hon hade mycket matt i skafferi. Kriget har alltid funnit där.

Varför blev det viktig med kriget?

Dem arbetade på kvällen och talade om kriget. Mitt mor skickade packet med allt möjliga till personer till Tyskland. 1948 åkte vi en månad i Hamburg och där såg vi kriget och dess bombingar. I dem rika området folk borde under en presenning. Våra släktningar berättade om skyddsrum under kriget.

Finns det ett politiskt syfte att visa den lilla världen?

När jag var doktorand på SUA Sverige under andra världs krig. Jag vill dra inne en feminisering av kriget. Jag har skrivit ett feministiska historier bok

Robert Fogelberg Rota