Hong Konsisk Tjekov

En fantastisk kvinnoskildring

lazyhazycrazy-bravospictures.jpg

Titel: Lazy Harzy Crazy

Regi: Luk Yee- Sum

Medverkande: Mak Tsz-yi, Kwok Yik-sum, Fish Liew, Gregory Wong m.fl

Visades på Stockholm film festival 2015

I de flesta uppslagsböcker om teater och litteratur brukar man påpeka att den ryska författaren Anton Tjechov lyckades säga så mycket genom att skildra vardagliga sysslor, detsamma kan sägas om Luk Yee- Sum i filmen Lazy Harzy Crazy. I en skola i Hong Kong går tre tjejer i samma klass. De är intresserade av samma kille Andrew. Tjejerna är så olika, som man bara kan tänka sig. Chloe (Mak Tsz-yi) är en ung kinesiska från Malaysia. Hon känner en stigmatisering för sitt ursprung. Chloe försöker åtminstone lyckas i skolan någonting som hennes bästa vän Alice vägrar. Alice (Kwok Yik-sum) vill inte finna sig i rollerna som ges av vuxen världen. Hon lever i ett slags skapade utrymme av populär kultur. Hon är full av tatueringar och med en kaxig framtoning. Tracy (Fish Liew) är helt annorlunda från de andra. Hon är den klassiska söta flickan som till synes verkar vara duktig i skolan. Hon är prydlig med hästsvans och glasögon.

Det som intressant för Luk Yee- Sum är fritiden. Det liv som de tre tjejerna lever på sina lediga stunder och deras relationer. Hong Kong ses i stadens utkanter. Handlingen är ofta belagd på stadens kullar och vid olika besök i tempel. Vi ser Chloes helt konstiga och främmade relation till hennes far. Tjejerna har olika sex möten. De är aktiva på en chat som i själva verket innebär en slags prostituering. Cloe och Alicia lyckas med det. Prostitutionen verkar fortfarande som en lek men rätt ofta kommer kunder som är jämnåriga med tjejerna. Vi ser killen, som är det stora sexobjektet, skolans basket stjärna. Alla tre fantastisera om honom och det verkar som hans längd och utländsk klingade namn gör honom till en slags dröm. Verkligheten är annorlunda. Men som i många komedier är karaktärers anspråk och vilja att nå önskningarna det som gör att allt blir så absurt.

Thé huset i vilket väninnorna möts är i sig mycket komiskt, men här ser vi Choes främmande relation till fadern, Alices problem med kunder och Tracys eländiga liv som verkar nå bottenpunkten när hon följer med Alice (efter ett våldsamt bråk med mormor) till en firmafest på vilken kvinnor viker ut sig. Fast då möter Tracy den unge charmige Raymond (Gregory Wong). Det som hittills har varit filmens kännetecken är det enkla ofta banala fotografiet för det ansvarar Jam Yau, nu ändras fotot och blir förfinat. Klippningen av Wenders Li blir ännu vackrare och mest av allt mycket mer full av liv och rörelser inte minst med videoklipps estetik. Det är livsöden som är passionerade just för dess vackra och extrema enkelhet i en film som med så lite säger mycket.

Roberto Fogelberg Rota

Grekisk tragedi på Sicilen

idioti.jpg

Fullträff på den vackra ön Pantelleria

Titel: A Bigger Splash

Regi: Luca Guadagnino

Medverkande: Tilda Swinton, Paul De Smedt, Ralph Flennes, Dakota Johnson, Corrado Guzzanti m.fl.

Svensk distribution: Sf

Betyg A

”A Bigger Splash” är en tragedi, som utspelas i den större tragedin av tusentals immigranter som är tvungna lämna Afrika för att få ett bättre liv i Europa. De hamnar först på ön Pantelleria. Det är en extremt vacker ö med naturliga grottor och små sjöar, som påminner om mindre basänger, som man hittar i klippskrevorna. De harmoniska färgglada husen är den rätta scenografin för ett komplicerat relations drama. Marianne Lane är i Tilda Swinton gestaltning, en rock star. Vi ser henne i några montage bilder vid en konsert på en större stadion. Hon har genomgått en halsoperation och måste hålla tyst. Marianne är en vacker medelålders kvinna som bor tillsammans med fotografen Matthias Schoenaerts, spelad av Paul De Smedt. Hans stora passion verkar vara att göra seriösa dokumentär filmer.

De håller sig rätt mycket för sig själva njuter av varandra och omgivningen. Trots att vi är i moderna tider är paret lika Ulisse och Naucicaa. De smörjer in sig med lera och sand. På ett torg får de ett telefon samtal. Här ser vi en konstrast när det gäller Luca Guadagninos sätt att använda sig av kameran. Långa tagningar som tar hela figurer vackra kamerarörelser och viljan att undersöka samt i varje tagning hitta fina vackra och minnesvärda bilder. Man skulle lätt kunna dra en parallell mellan honom och den svenska 1700 tals målaren Alexander Roslin.

Det vackra och behagliga döljer inte bara vemod men även aggressioner och hårda känslor. Detta finns alltid även i början av filmen, när det verkar vara en semester för några unga, vackra och välmående medlemar i den övre medelklassen. Modernitet kommer in i många former som datorer och iphone vilken fortsätter att fungera även när dess ägare går ur tiden men även i form av vintage. Marianne klär sig på ett sätt som påminner om 1960 eller 1970 talet och Paul kör en Citroen Minardi.

Harry, Ralph Flennes, är en totalt annorlunda person belevad, rolig, rörlig och utåtriktad på gränsen till uppskruvad. Vi ser honom först när han kommer tillsammanas med sin vackra dotter Penelope spelade av Dakota Johnson. Harry börjar stå i centrum allt rör sig kring honom. Guadagnino och filmfotograf Yorick Le Saux låter oss förstå det när vi möter kommissarie Carmelo spelad mycket bra av Corrado Guzzanti när Harry har övertyggat de andra att åka till en restaurang som ligger vid ett äldre stenbrott. Det påminner stark om en antik grekisk teater och nu börjar tragedin. Naturligtvis som när man spelade teater under antiken har tragedin en hel del av komik, dans och intermezzo. Det är fantastiskt att se hur Harry visar sin skicklighet, som dansare till ljudet av vinyl plattor. Det finns något komiskt i denna gestalt men även någonting djupt tragiskt. Bakom den extremt utåtriktade och självsäkra fasaden finns rädslan för att bli gammal och för den tid som har gått samt en ärlig och passionerad kärlek till Marianne. Det är vad han lyckas lyfta fram med karisma han drar alla till en karaoke kväll. Innan dess har vi skådat en mycket romantisk dans mellan Harry och Marianne som visar deras verkliga passion. Om vi jämför Guadagninos film med Roberto Rossellins underskattade ”Viaggio in Italia”. Det som drabbar huvudrollersinnehavarna i båda filmerna är att inte kännas vid sina riktiga passioner. Penelope är kanske eller kanske inte indragen i planen att få Marianne svartsjuk eller har Penelope verkligen en riktig passion för Paul. Det är genom många tagningar, erotiska lekar och lek med fötter som allting görs intressant och så välspelat.

Filmens riktiga kärnpunkt är den scen i vilken Penelope och Paul möter några immigranter och de kan varken samtala eller förstå varandra. Man skulle nog kunna uppfatta slutscenerna med konfrontationen mellan Marianne och Penelope, som lite avbruten men de är helt enkelt actionscener, som precis som många aktionssekvenser går väldigt snabbt. Marianne kan inte acceptera att hon förstår den yngre Penelope som inte bryr sig om någon förutom sig själv. Innan jag avslutar recensionen av filmen måste jag tillägga några iakttagelser av maten. Maten är luxuösa fiskar enkelt lagade och inte minst den goda ricottan är en markör för någonting som karaktärerna saknar närheten till sina rötter och blir precis som ett surrogat för det som inte förekommer nämligen harmoniska samtal. Ingen kan tillfredsställas och utvecklas så till sist blir Marianne inte minst på grund av kommissariens sympatier endast en abstraherad dröm. Den som hon själv och möjligen Harry konstruerade. En spännande film som säger mycket.

Roberto Fogelberg Rota

Crumbs

CRUMBS_Still_01.png

En spansk etiopisk film

Filmen ”Crumbs s” visades under Stockholm filmfestival. Det är ett ytterst ovanligt verk. En film gjord av två spanjorer i Etiopien, filmen påminner starkt om verk som kännetecknade vissa faser av Pasolini men än mer om den chilenska filmskaparen Alejandro Jodorowsky. Fast filmen ”Crumps” är ännu mer extrem, eftersom den inte bara är ett post apokalyptiskt verk, men en stor kritik till vårt västerlänska levnadssätt och dess inverkade på Afrika. Av diverse anledningar är filmen inspelad i Etiopien i en äldre kultur, som i denna dyskopiska värld år 3000 enbart har rester av teknologi och konsumism. I denna värld som befolkas av konstiga rent av bisarra figurer ser vi Daniel Tadesse en puckelryggig man som går omkring med en skolväska. Han lever i en övergiven bowling hall, som kommunicerar med en annan värld, som en gång i tiden var den av de så kallade Molegon krigare i denna värld bor numera även en avdankad jultomte. Huvudrollsinnehavaren är gift med en skönhet som heter Selam Tesfaye. De tillber ett äldre poster av Michael Jordan. Han börjar denna resa i ett märkligt område. Resan har en intressant metafilmisk stund som gör filmen till en mycket stark upplevelse. Vi får följa en viss spänning som verkar komma från ingenstans. Tyvärr förstörs filmen nästan av rent fåniga effekter, som rymdskeppet vilket ska evakuera mäniskorna från jorden men det rör sig enbart om en detalj.

Jag mötte producenten Sergio Ugue under hans vistelse i Stockholm. Han har svarat på några frågor.

Hur kom ni på idén till detta märkliga verk?

Väl jag har känt Migule Llas sen vi var tonårigar. Han har arbetat mycket väl och mitt liv har fört mig till Finland. Jag fick förra julen idén att arbeta med Miguel och vi provade några tekniska lösningar med black Magic. Vi började söka platser och leta efter en scenografi som skulle ge känslan av någonting som var trasigt och farligt. Vi hittade den och vi försökte att få det att stämma.

Kan du säga mig lite grand hur var det med skådespelarna?

Väl många regissörer har en skådespelare som de lyckas bättre med än andra att föra fram deras budskap lite av det som hände mellan Marcello Mastroianni och Federico Fellini eller Jonny Deep och Tim Burton. Jag tycker att Daniel Tadesse var mycket bra och stark i denna roll. De andra fick vi tag på med hjälp av en etiopisk producent. Den film som produceras i Etiopien är ytterst kommersiell nästan eskapistisk men den blir bättre och bättre för varje år. Selam Tesfaye var redan en stor stjärna i hemlandet. De tekniska förutsättningarna var inget problem eftersom de blir bättre och bättre och personerna mer kunniga.

Har er film setts som provocerande?

Inte än så länge men jag hoppas att någon kommer att bli provocerad. Om filmen inte ger dessa känslor är det synd jag hoppas att åskådarna inte förblir likgiltiga.

Varför valde du att bosätta dig i Finland?

Eftersom det är ett fantastiskt land. Jag älskar hur man arbetar med film i de nordiska länderna. I Spanien är vi verkligen super underground. Jag resonerar fortfarande på detta sätt. Många av de mer etablerade filmskaparna ser film, som någonting som biograferna eller tv omedelbart skall tjäna pengar på, men jag ser och hoppas att filmen skall kunna visa sin storhet i en framtid

Regissören Migule Llas svarar på några frågor

Hur fick du idén till denna film

Jag ville göra en film med min fetisch skådespelare Daniel Tadesse, som är en person med en icke normativ kropp och fantastisk mimik. Han lyckas att öppna era sinnen till en värld av surrealistiska fantasier i vilken drömmar blir verkliga. Jag ville även visa några platser som var övergivna i Etiopen och se hur dessa kan fungera. Dessa två elementen har slagit ihop till en science fiction film, som lyckas visa åskådaren vad som skulle kunna hända med ruinerna av det kapitalistiska samhället.

Man borde påpeka att ”Crumbs” även har sitt ursprung i komedin Chigger Ale (2012). ”Chigger Ale” handlade om livet av en återfödd klonad Hitler i Addis Abeba, som lyssnar på Beyoncé och är en stor fan till Cristiano Ronaldo. Han säljer piratkopior av DVDs på gator och torg. Precis som ”Chigger Ale”, är ”Crumbs” en satir över globaliseringen. Den är en kritik av människans mekanisering och det hänsynslösa konsumism samhället som orsakar fenomen som beroende och lyckas förstöra hela omgivningen. Vi ville ta detta ännu längre och visar det på ett ännu mer extremt sätt

Vilka är Molegon krigarna?

Precis som de andra karaktärerna i ”Crumbs” är Molegon Warriors kvarlevor av det förflutna.

Det är människor som hade försök leva vidare i en post apokalyptisk värld i vilken allt från det förflutna hade fallit åt sidan. Man har skapat en egen symbolik som utgår från vårt eget eller från det som vi hade en värld i vilken man kan tror att det räcker med ett plastsvärd, för att vinna kriget.

Roberto Fogelberg Rota

Conan

conan.jpg

Övertygande kvinnoporträtt i bra remake

Conan the Barbarian
Regi: Marcus Nispel
Medverkande: Jason Momoa, Stephen Lang, Rachel Nichols, Ron Perlman, Leo Howard, Laila Rouass m.fl, USA 2011

betyg A

Marcus Nispel är en tysk regissör som blivit känd för diverse "remakes". Nu ger han sig på en av myterna i populärkulturen: Conan Barbaren. Den tidigare filmatiseringen från 1982 med Arnold Schwarzenegger blev dennes genombrott. Då ansvarade John Milius för regin. Filmen blev historisk, eftersom man för första gången presenterade, i en populär film, en hjälte som hade många negativa sidor. Nu är den berömda barbaren gestaltad av Jason Momoa, som är betydligt mer välbyggd än ”governatorn” Arnold Schwarzenegger.

Momoa är mer övertygande i stridsscenerna och en betydligt bättre skådespelare, men han får i denna historia, som ständigt refererar till många andra verk, alldeles för lite möjlighet att förverkliga sig själv. Den intressanta prologen är filmad enbart med handhållen kamera i vilken Conan föds av en kvinna som varken är vacker eller glamorös, Laila Rouass. Relationen som Conan har till fadern Corin är övertygande och intensivt skildrad. Fadern är gestaltad av Ron Perlman, som för övrigt gör en mycket bra rollprestation.

Relationen är inte till den vuxne Conan, Jason Momoa, utan till den unge Conan, som redan är en krigsmaskin och som gestaltas av Leo Howard. Denne unge man är ytterst övertygande och tillsammans med den förtrollande scenografin av James Steuart, med Thomas Kloss fotografi samt med Ken Blackwells klippning, får vi en stark och övertygande känsla för det episka i historien. Tyvärr är boven Khalar Zym, som gestaltas av en duktig skådespelare, Stephen Lang, inte helt övertygande eftersom han slåss bra men inte verkar riktigt stark eller Shakespeare-skolad.

Annons:

Mycket mer intressant är bovens dotter Marique, som han nästan har en incestuös relation till. Häxan Marique gestaltas mycket bra av Rose McGowan. Kraftigt sminkad och med långa metallnaglar. Hon har sexuell utstrålning, men med grymma tendenser och påminner om två arketyper i den brittiska litteraturen: Lady Macbeth och häxorna i samma verk. Hennes roll är mycket övertygande och sevärd, precis som Tamara, gestaltad av Rachel Nichols. Hon är den perfekta amerikanska skönheten som dras till Conan.

Det som är den största kraften i filmen är att presentera en hjälte som är så etniskt blandad och som kan övertyga och låta sig identifieras av många. Conan är en ensamvarg som slåss inte enbart mot andra biffiga krigare utan även mot de dunkla krafter som påminner lite grann, om man tillåter sig en ironisk parallell, om dagens aktiespekulationer som verkar vara lika farliga som häxeriet i Robert Howards värld. Conan är en film som man kan njuta av även om den saknar den moraliska konflikten som fanns i ”Solomon Kane”.

 

Solomon Kane rule

Solomon Kane
Regi: Michael J. Bassett
Medverkande: James Purefoy, Max von Sydow, Patrick Hurd-Wood, Mackenzie
Crook, m.fl.
USA, Storbritannien, Tjeckien, Frankrike, 2009
Nordisk film, DVD 2010

betyg A

Rob E. Howard är en av de mest underskattade författarna under förra århundradet. Bland hans verk är onekligen Conan-äventyren de mest kända verken som filmatiserades med den unge Arnold Schwarzenegger, hans första stora filmroll.

 

Annons:

Men Howards bästa verk är utan tvekan, för den psykologiska studien, de romaner som tillägnas Solomon Kane, en före detta engelsk legoknekt som konverterade till den mest extrema puritanismen. Han kämpade mot det onda med brutalitet och fanatiskt engagemang.

Det är först nu, efter en serie vampyrfilmer i vilka vampyrjägarna med religiösa tecken slåss mot ondskan, som karaktären Solomon Kane blir filmad. Vid första ögonkastet skulle även "Solomon Kane" kunna vara en vampyrfilm med utsökta aktionscener. De känns äkta, eftersom de inspirerats av en del tyska och italienska fäktningstraktater från medeltidens senare del och renässansen. John Milius "Conan" (1982) var en banbrytande film som presenterade en inte alltför god hjälte. Här presenterar "Solomon Kane" en hjälte, en fanatiker, som underkastar sig Guds vilja och anstränger sig för att följa den till sitt yttersta och blir på så sätt en ny banbrytare.

Filmens prolog, med slaget mot garnisonen i en arabisk stad, visar den skickliga i Andrew Mac Ritchies klippning, vilken till synes är obefintlig men närvarande. Den, liksom Dan Laustsens fotografi som finner det vackra och hemska i landskapen med en utsökt färgskala som fångar åskådarens interesse, borde studeras i filmskolor.

En annan kvalitet i filmen är James Purefoys skådespeleri som är karismatiskt och naturligt måttfullt i rollens olika schatteringar. Vi möter Solomon, en rättfärdig man som underkastar sig Guds vilja. I filmens mest våldsamma scen ser vi ett brutalt pojkmord där Samuel Crowthorn är mycket väl och naturligt gestaltad av Patrick Hurd-Wood. I sekvensen ser vi Salomon med armarna utsträcka som Kristus på korset. Vi kommer att se honom i samma position vid två andra tillfällen när han spektakulärt mördar två fientliga riddare som han rider mellan och när han korsfäst. Denna scen med hagel och eld är mycket vacker och effektiv och är en av de starkaste korsfästningsscener i hela filmhistorien och kan lätt jämföras med den i Andrei Tarkovskijs "Andrei Rublev" (1966).

Det finns mycket medeltidsskildringar av Ingmar Bergman och även av en ikonografisk traditions när det gäller krigens fasor. Jag tänker mest på flamländaren Jacques Callons skildring av det trettioåriga kriget. I "Solomon Kane" befinner vi oss inne i dessa gravyrer och det är just detta som är ett av de bättre perspektiven. Visst kan likhet med många andra fantasyfilmer ses, mest av allt Peter Jacksons "Sagan om ringen"-triologi, men där är bovarna alldeles för enkla och övertydliga. Även i "Solomon Kane" finns det bovar, men vi ser vi dem alltid med Salomons ögon.

En annan stor förtjänst i filmen är den omsorg med vilken Bassett väljer de mindre rollernas casting, från den galna prästen - intensivt gestaltad av Mackenzie Crook - till den trogne soldaten Henry Telford, i vilken Philip Winchester briljerar. Nämnvärda insatser görs av den äldre skådespelaren Pete Postlethwaite, som personifierar William Crowthorn, den fredfulla och kloka kväkaren. Max von Sydow som den gamle Kane gör en av sina bättre gestaltningar genom tiderna i klass med den i Ingmar Bergmans "Ansiktet" (1960) eller i den berömda "Exorcisten" av William Friedkin (1973).

En annan stor belåtenhet med "Solomon Kane" är att upplevelsen är likadan om man ser filmen på Bioduken, på tv eller datorskärm. Det kan kanske verka som om jag förhåller mig en aning icke-kritisk till denna film. Dock har den en nackdel i den kvinnliga gestaltningen av Meredith Crowthorn av Rachel Hurt-Wood. Rollen är i sig lite tråkig och man gör inget försök att förvandla henne till en mer dynamisk figur (den är ytterst trogen Howards text) men skådespelerskan är lite för tam. Med Kristen Dunst i denna roll hade man säkerligen sett skillnad i spelet.

Till sist ytterligare en iakttagelse under en filmsäsong i vilken många filmer presenterar en extrem sexualisering i demonjägargenre: "Solomon Kane" utmärker sig som en icke-sexuell film. Nakenscenen när Meredith ser Solomon tvätta sig visar snarare, i form av sår och tatueringar, allt det hemska som han har varit med om.

Roberto Fogelberg Rota

Om förflyttningen av staden Kiruna

En imponerande film

Få svenska filmer har imponerat på mig som ”Ömheten”. Sofia Nordin visar sin styrka inte bara när det gäller användningen av fotograf Petrus Sjövik, vars bilder ger styrka och är otroligt vackra. Klippningen av Nicolas Bancilhon och Philip Bergstöm är fin, men även valet av skådespelarna är lyckat.

I detta drama som är en atmosfärs drama får vi följa några ungdomar i staden Kiruna. Staden är en högst levande organism trots att den är frusen. Vi har sällan sett snö få en så framträdande roll i en film. Snön täcker alla passioner och inte minst den svåra vardagliga situationen i vilken dessa unga människor befinner sig.

Huvudpersonen är Markus som spelas mycket väl av Sebastian Hjort Af Ornäs. Denna unga man är en kille som vill bli mekaniker men klara inte de krav som hans omgivning har nämligen att avsluta gymnasiet. Markus är tystlåten men det är inte den traditionella tystnaden av de karaktärer, som vi förknippar med Norrländska inlandet utan en stum typ av tystnad, som är total. Hans karaktär blir allt mer komplicerad och inte nog med det. Han är en katalysator av alla typer av problem och ”nackdelar” som är typiska för en viss svensk ”white trash kultur” sexismen, det respektlösa förhållande mot autoritärer när de försöker att hjälpa honom och den osäkerhet som får honom även att bli aggressiv. Det igenkänns av de rasistiska symboler som han har i sin verkstad men de har ingeting att göra med honom själv och i själva verket är de på sätt och vis även ett patetiskt försök till att ge en ton åt hans personlighet. Markus vill inte hamna i gruvan eftersom det skulle för honom betyda att han skulle komma långt ifrån sin verklighet så att han inte skulle kunna nå sina drömmar, som är frusa.

Mycket annorlunda är den roll som spelas av Alfed Jüntti. Om Markus skulle skrivas in i kategorin white tarsh är den vattenkammade och städade Daniel, så heter hans roll, en mycket sympatisk och till synes ordentlig kille. Han bor i ett av höghusen som 1950 och 1960 talet väldfärd lämnade efter sig. Huset är prydlig men kallt och vi märker genast att det som är hans problem är det komplicerade förhållandet till fadern, som spelas av Pär Andersson, obildad, självgod är han en viktig representant för en del av den svenska befolkningen och dess dolda brister. Han försöker att närma sig Daniel genom att boxas med honom men vi känner hur svårt det är. Användningen av klippningen i denna scen gör den extra kuslig. Det är just detta som orsakar Daniels vrede och ger honom en fascination för våldet som tar sitt utryck i att han börjar umgås med en grupp ligister. Vi ser hur de angriper samer och även hur de börjar skrika till varandra och till slut tar till vapen, som för Daniel börjar bli fetischer. Denna del av filmen är för mig helt fantastisk och det för mitt minne till Martin Sheen i ”Det grymma landet”. Terrence Malicks imponerade debut film. Det är just det som gör honom ännu mer närvarande.

Den tredje ungdomen, som är den mest lysande rollen är Zerin (som presenteras med stor skicklighet av Lina Leandersson). Hon har en fin familje som är av romskt ursprung och det är hon som har det historiska minnet som saknas för de andra genom att hon samlar på foton. Fotografi och simningen är hennes kännetecken.

Regissören Sofia Nordin tycker Skulle du kunna berätta lite om dig själv och hur fick du idén till denna film?

Jag är manusförfattare och regissör för film och teater och bosatt i Paris sedan 18 år tillbaka, där jag även arbetar som filmpedagog för ungdomar i olika förorter.

Jag har gjort många kortfilmer med ungdomar om deras historier, förälskelser, drömmar, oro och relation till föräldrar, så kände jag att jag hade många saker som jag ville berätta i en längre film, och karaktärer som på sätt och vis redan fanns. Under min egen tonårstid bodde jag i en liten ort nära Sundsvall, i vild natur och samtidigt nära stora fabriker, helt industriella landskap, och de där världarna sida vid sida har alltid fascinerat mig. Den uråldriga naturen och den högteknologiska industriella modernitet som vi människor byggt. Hur funkar det där ihop? Trivs vi? Och så människans litenhet i allt det där. Idag finns det ju en stor ekologisk aspekt i den frågan, för de generationer som växer upp och som precis ska börja sitt liv i världen som vi och tidigare generationer lämnar efter oss. Så just den situationen ville jag undersöka. Livet i en brytningstid, eftersom sättet vi lever på nu faktiskt inte funkar på sikt. Och tonåren är ju alltid en brytningstid! När jag läste artiklar om staden Kiruna, hur den byggts som drömmen om ett bättre samhälle mitt på sin gruva, och hur den nu rämnar och ska flyttas och byggas igen som ett samhälle som ska hålla på sikt - ekonomiskt och ekologiskt - så tycket jag att hela den situationen var en så häftig metafor för samtiden i stort. I Kiruna skälver det ju på riktigt, här ställs frågorna konkret just nu. Och så är Kiruna en liten science fiction-liknande ö mitt i en miljonårig, nästan oändlig natur, som berättar så slagkraftigt och visuellt om hur små vi människor är gentemot naturens krafter. Det är ett helt fantastiskt landskap!

 

 

Vilka var svårigheterna innan du började filma?

Filmen är ju väldigt visuell och bygger mestadels på ett berättande bara i det som verkligen hör filmkonsten till, bilder, ljud och tid, och med mycket lite dialog. Filmiska världar som vi bygger upp. Så det krävdes ju, för att få finansiering, att jag kunde visa hur själva filmspråket skulle se ut. Tillsammans med filmens fotograf, Petrus Sjövik, gjorde vi många turer till Kiruna, sökte landskap som var berättande och även ljud, och klippte ihop små teasers som visade filmens helt egna språk. Själva manuset utvecklade jag också under den här perioden, som i en slags dialog med staden och människor jag mötte då, som i vissa fall blev karaktärer i filmen. Så det var en fas av att "drabbas" av verkligheten och staden Kiruna, som jag

 

Alfred Juntti har svarat på dessa frågor

 

Hur fick du rollen?

Det var av en ren slump jag egentligen sökte till filmen. Vi smet ut från en lektion för att gå upp till fiket för att köpa kaffe. Väl däruppe så ser vi att de står och kastar folk till en långfilm. Jag går på estet så teaterprogrammet, är i samma hus, antar att det var därför de kom just till vår skola. Det slutade i att jag oseriöst, bara på skoj, gick fram och anmälde mig, stod framför kameran och presenterade mig osv osv. Inte var jag beredd på att jag skulle gå vidare till någon provspelning eller gallring som det nu var. Men så fick jag ett samtal en dag. De ringde och frågade om jag ville komma och provspela, de sa då inte vilken typ av roll det var. Självklart blev jag sjukt nervös eftersom jag inte hade någon som helst erfarenhet inom skådespeleri. Men jag dök upp på platsen där provspelningen skulle hållas, kom in i ett väntrum, för jag var tydligen inte ensam. När jag ser de andra som sitter och väntar på sin tur, och vetandes om att några av dem går teater, så börjar jag bli riktigt nervös, och svettades otroligt mycket. Jag kände en viss prestationsångest då jag hade ganska hård konkurrens. Jag gick in och presenterade mig, tog i hand, och fick framföra ett litet provspel. Jag försökte slappna av så mycket som jag kunde. Det tog inte så lång tid, men kändes väldigt bra efteråt. Några dagar senare så fick jag ett till samtal, där de sa att de var nyfikna på att se mer ifrån mig. Så jag dök upp en andra gång, mer avslappnad än första gången såklart. Direkt när jag kommer in i rummet så får jag veta att jag ska spela mot en riktig skådespelare, Daniels pappa (Per Andersson). Då började nervositeten smyga fram igen. När det var klart så kändes det lika bra efteråt som det gjorde första gången, nästan bättre denna gång. De sa att de ringer under veckan med slutbeskedet. Några dagar senare fick jag beskedet att jag hade fått rollen, en av huvudrollerna, som Daniel. Jag hade så blandade känslor. Den ena delen var: Alfred, vad har du gett dig in i, du kan inget om det här? Medans den andra delen av mig var överlycklig. 

 

En ren slump helt enkelt, plötsligt händer det. 

 

 

Hur skulle du vilja beskriva rollen och dess aggressioner?

Daniel är ju en väldigt stark karaktär. Trots hans inte så enkla skolgång, när han inte är speciellt populär, och med hans pappas alkoholproblem så ger han ändå starka intryck och visar enorma mängder mod. Han är en ensamvarg med lite extra klös. Han gör en resa från att visa sig som en ganska hjälplös och svag kille, till en äventyrlig, stark liten rambofigur när han ger sig ut i vildmarken. Han har blivit konstant sviken utav sin pappa, vilket leder till att deras relation inte är den bästa. Det var väldigt svårt för mig att spela en karaktär som Daniel då han egentligen är raka motsatsen till hur min personlighet är i verkligheten. Jag är väldigt utåtriktad, har lätt att prata med folk, närgången, har mycket humor och många vänner. Daniel är inte speciellt utåtriktad, inte den lättaste att föra ett samtal med, ensamdragen, inte mycket sinne för humor och få vänner, som egentligen inte är så bra för honom (kampsportsgänget). 

 

Hur fungerade samarbetet med Pär Anderson?

Det fungerade väldigt bra. Han är en väldigt varm och go människa, vilket gjorde det enklare för mig som nybliven skådespelare att spela emot. Visst hade grym prestationsångest när jag fick reda på att jag skulle spela mot en riktig skådespelare med erfarenhet, men det fungerade riktigt bra. Det var även väldigt intressant att iaktta honom under alla olika scener. Hur han jobbade med kroppsspråk, ansiktsuttryck, olika rösttekniker, det var väldigt roligt och givande. Sen så har vi skrattat en del emellan scenerna. Riktigt rolig att jobba med. 

 

Fanns det någon extra svår scen?

Under hela inspelningen så var det en scen jag hade ångest över, renscenen. Jag visste att det skulle vara en av de sista scenerna, vilket gjorde det jobbigare och jobbigare då den kom allt närmre. Det var en väldigt stark scen och krävande för mig som skådespelare, speciellt som nybliven. Jag skulle visa känslor som jag ansåg var väldigt svårt att framställa. Det kändes som min sista prövning. Mitt mål. Att allt jag lärt mig under hela inspelningen, skulle avslutas i den scenen, mitt kall. Jag var nervös över renen, sparkar den, kommer den bita mig, jag hade ingen aning. Jag var nervös över vapnet eftersom jag aldrig skjutit innan. Hur ska jag hålla vapnet och hur är rekylen? Jag låg varje natt och försökte föreställa mig den dag jag skulle göra just den scenen. Jag minns att vi satt uppe på frukosten, på hotellet i Abisko, och jag önskade bara att det skulle börja ösregna, bli mulet eller något, bara så jag skulle slippa spela in den här scenen just den dagen. Jag satt och kollade ut genom fönstret under frukosten och förberedde mig mentalt. Det var nervöst, jobbigt och ångesten smög fram. Sen när vi väl skulle göra scenen så körde jag bara, det bästa jag kunde. Jag måste fått någon slags adrenalinkick av geväret, av renen, eller av något annat, för jag var pumpad. Jag gjorde allt så bra som jag absolut kunde göra. Efteråt kom lättnaden. En enorm vikt från mina axlar hade lossnat. Det var som att födas på nytt. Jag minns att jag ställde mig i duschen på hotellet och blundade medan jag tänkte ”Nu rinner att stress av mig.. Allt känns så lätt.. Jag är klar.. Helt klar..”. Det var så oerhört skönt. Jag sov så jävla gott den natten kan jag säga. Jag åkte hem med ett stort leende på läpparna och en enorm stolthet.

 

Skulle du kunna berätta en rolig anekdot från inspelningen?

Allt har ju varit roligt! Tiden under scenbyte, på rasterna, lediga dagarna och speciellt kvällarna och nätterna har varit riktigt roliga. De dagar man var ledig umgicks man, såg film, for ut med bil i Kiruna, åt gott och drack gott, det var riktigt mysigt och fyllt av många skratt. Saker som även var lite skrattretande var de tonvis med mygg som befann under abiskoscenerna när Daniel beger sig ut i vildmarken. Jag är uppvuxen och van med mygg, men alltså, jag har aldrig upplevt så mycket mygg, och där skulle jag gå i linne. Jag var en riktig festmåltid under inspelningarna, väldigt påfrestande för skådespeleriet såklart. Många scener, speciellt i Abisko, kan sammanfattas med tre ord (skratt, kyla och mygg). Jag har aldrig varit så frusen som när jag lufsade genom träsket med vattennivå upp mina knän. Jag hade plastpåsar längst hela benen för att inte bli blöt, likt ett par långkalsonger gjorda utav sopsäckar och silvertejp, bra lösning. Efter varje tagning så stod bl.a. Sofia och värmde upp mig i en stor parkasjacka innan nästa tagning var på gång. Det finns så många speciella minnen, alla fyllda med skratt.

 

Finns det någon utländsk skådespelare, som har påverkat dig stark?

Jag har väl kanske inte blivit superpåverkad utav någon speciell kanske. Jag ser på sjukt mycket komedi. Så många komiker har väl satt grunden för min humor jag har idag, däribland något nykomlingen Johan Hill, Jim Carrey, Steve Carell, Zach Galifinakis (osäker på stavningen), Will Ferrell m.fl. En skådespelare som jag bara tycker är allmänt grym är Jonhhy Depp. Jag har nog ingen som påverkat mig så jättestarkt, ingen jag kan komma på just nu.

 

Vilka är dina kommande projekt?

Ja det är en bra fråga.. Jag har många bollar i luften, vilket jag alltid försöker att ha. Det är bra med alternativ. Jag spelar runt här i Luleå som DJ, både solo men även i DJ duon Norrix. Drömmen där skulle väl vara att börja ta sig lite söderut. Jag brinner verkligen för musiken. Jag sitter uppe hela nätter och lyssnar på ny musik, letar ny musik. Det går riktigt bra både för vår duo och för min solokarriär! Sen går jag trean på Gymnasiet, estetisk media, så planen där är väl att gå ut nu till sommaren och skrika på studentflaket. Sen jobba arslet av sig. Inom filmvärlden så har jag inga projekt på gång i nuläget. Det skulle vara hur roligt som helst att få chansen till att vara med i en till långfilm, eller kanske göra reklam, jag vet inte. Det är nyttigt att pröva på allt. Drömmen där skulle väl vara att få vara med i någon riktig badass-rulle som Snabba Cash. Men jag är öppen för allt, inte rädd. En komedi skulle vara roligt att prova på, samt skräck! Bästa jobbet man kan ha måste väl vara att få betalt för att skrämma folk.

Robert Fogelberg Rota

 

 

 

Filmstjärnor och häxjägaren.

Ytterst intressant film som blir mer intressant för birollerna
Titel: Trumbo
Regi: Jay Roach
Medverkande:
Bryan Cranston, Helen Mirren, David James Elliott, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Michael Stuhlbarg, Louis C.K., Diane Lane, Madison Wolfe, Elle Fanning, John Goodman, Dean O'Gorman, Christian Berkel m.fl.

Svensk distribution: Scanbox Entrainment

Betyg A
Få perioder har varit så mörka i USA historia, som hatjakten på vänstersympatisörer, som bedrevs i slutet av 1940 talet fram till 1960-talet. Vi får med Jay Roach fantastiska regi återuppleva tiden i underbar technicolour, som påminner om det bästa som vi sett. Karaktären som Bryan Cranston spelar så galant är den av en av de bästa manusförfattare som någonsin funnits i Hollywood, Dalton Trumbo. Filmens klippning är mycket modern och lik den av en actionfilm Alan Baumgarten ansvarar för den. Bilden flyttas med långa åkningar mellan olika miljöer med ett elegant foto arbete som är David Rubins. Filmen har livliga nästan luxuösa färger som är typiska för technicolour. Allting stämmer även de mycket svåra sekvenserna i vilka man blandar TV intervjuer, tidigare filmjournaler och skådespelarna med de ”riktiga” huvudpersonerna.

”Trumbo” är en film om människor och trots att Bryan Cranston spelar en hjälte gestaltar han denne långt ifrån sympatisk. Han är rolig belevad men även arrogant och uppkäftig. Redan ifrån filmens början upptäcker vi hans mångsidiga och motsägande karaktär när han i en salong försöker ta upp kampen mot delarna av filmindustrin, som ansågs vara nödvändiga för att stoppa alla kommunistsympatisörerna. Mycket av kampen manövrerades bakom kulisserna av Hedda Hopper i vars roll Helen Mirren presentera en envis stentuff dark lady. Vid första ögonkastet verkar hon ingeting mer än en excentrisk dam, men hon lyckas gestalta en skoningslös kommunist jägare, som ses tydligt när hon först för alltid vill föra bort en av noir filmens stora ikoner Edward G Robbison och sen när hon försöker att utsätta Kirk Douglas för utpressning. Fast lite i taget börjar vi inte tycka om henne men förstå de två trauman hon genomgått. För det första att hon på grund av sin ålder varit tvungen att avstå från en framgångsrik karriär och att hon var bekymrad för Korea kriget.

Det finns en stark skillnad mellan denna person som på riktig tror att hon gör gott och den som var Trumbos stora antagonist John Wayne i vars roll David James Elliott är porträtt lik men även mycket annorlunda eftersom det är frågan om en mycket torftig person som inte deltog i kriget. Man visar ständigt det falska när det gäller hans framtoning. Det som för mig är filmen är den del i vilken Trumbo blir tagen till fängelset var han möter den riktigt tuffa killen, som är den afro amerikanske bjässen Adewale Akinnuoye-Agbaje vars roll heter Virgin. Trots hans hårda ofta fientliga stil mot Trumbo lyckas de uppskatta och komma närmare varandra samt även kunna få en form av ömsesidig respekt. Under denna tid ser vi hur Edward G Robbison till sist anger sina före detta vänner. Denna roll som spelas av Michael Stuhlbarg är inte enbart porträtt lik men även mycket intressant eftersom den presenterar en människa som försöker leva gott men misslyckas och även genomskådas i en mycket stark scen. Den som är motpol är en av få vänner Alen Hird, som spelas mycket väl av Louis C.K. möjligen kan jag tycka att han är lite för mycket lik sig själv.

Det som gör filmen speciell är även den mogna kärlekshistorian med huvudrollsinnehavarens hustru Cleo i vars roll Diane Lane är mycket duktig och lyckas även spela bra när det gäller akrobatik samt den svåra relationen med dottern Niki först en liten trotsig flicka, som spelas av Madison Wolfe och senare en medveten och politisk engagerade kvinna i vars roll Elle Fanning briljerar. De figurer som får mest av Jay Roach sympatier är onekligen de filmarbetare som han älskar. Först kommer B film producenten Frank King i vars roll John Goodman liksom alltid visar sig både komisk, våldsam och karismatisk för att gå till Hollywoods ikoner som Kirk Douglas i vars roll Dean O'Gorman inte är fysisk lik men lik i sättet samt min favorit den komiska men även så hotfulla och snobbiga än värre än Trumbo är Otto Preminger i vars roll Christian Berkel inte bara är bra men kusligt lik. Kanske saknas det någonting som den enda film som Trumbo regisserade ”Jonny get your gun” eller Elia Kazans angiveri eller filmer som ”Papillon” producerad på 1970-talet. Filmen blir precis som TV det levande minnet och kulturarv av ett land i detta fall USA men även hela västvärlden. En film om film på det bästa sättet.

Roberto Fogelberg Rota

 

Assange bravader åtminstonde på film duk

alicia wiklander.jpg

The Fifth Estate

 

Regi: Bill Condon

 

Medverkande: Daniel Brühl, Benedict Cumberbatch, Clarice van Hulten, Alicia Vikander, Laura Linney, Stanley Tucci, Anthony Mackie, Jamie Blackley mfl

 

  1.  

     

     

    ”The Fith Estate” är en mycket svår film att skriva om, eftersom många har mer eller mindre egna åsikter och förutfattad meningar om Julian Assange. Stilen i vilken verkligeten presenteras i ”The Fith Estate” är extremt barock. Jag använder mig inte av termen på ett nervärderande sätt, utan snarare för att betona att det finns mycket, delvis på grund av Tobias Schliesslers dunkla foto, som förvandlar den moderna arkitektur i stormetropoler som Berlin, slummen i Kenya och det mäktiga isländska landskapet till fantastiska målningar som påminner de målningar som man ser i Roms kyrkor.

     

    Vi börjar med prologen d.v.s. historian idag, men Assange kontextualiseras och ställs i ett större perspektiv med titlar som börjar med inristningar på stenar, uppfinnandet av tryck konsten och alla tekniska hjälpmedel. I början introduceras Daniel Berg idealisten som är filmens egentliga huvudperson, han spelas med en barnslig charm av Daniel Brühl. Han är överviktig, naiv och mest av allt full av tålamod, som till sist gör honom till en löjlig typ. Tålamod skulle man ha haft enbart för att vistas två minuter i sällskap av Benedict Cumberbatch, som gestaltar Assange en självupptagen, hård macho typ, som öppnar munnen för att säga elakheter eller för att flirta. Just hans relation till kvinnor blir det mest kontroversiella i figuren, eftersom han visserligen är fjollig och extremt narcissisk, men även en man som låter visa sina passioner. Särskilt tydligt ses det i hans relation till kvinnor inte minst till Birgitta Jónsdóttir, som spelas med charm och karisma av Clarice van Hulten.

     

    Rytmen blir tack vare Carte Burwells musik mer och mer drivande och trots att filmen utspelas i någorlunda långa tagningar förkommer det en känsla av instängdhet och paranoia. Det ses i en pinsam med ytterst intensiv scen, när Assange våldgästar Bergs sjaskiga lägenhet i Berlin, var han har ett kärleks möte med Anke Domscheit, som spelas mycket bra av Alicia Vikander. Hon visar sig som alltid helt fantastisk, i sitt spelsätt alla blickar, alla rörelse är kontrollerade. Trots att rollen är mycket banal är hon bedårande, som en ny Greta Garbo. Den mest lysande stjärnan i dagens film. Hon står för den tysta majoriten. Det som är svårt med filmen är att det är för mycket med alla dessa sidhistorier, som när man följer både den mest mytiska platsen som ombord på ”Air Force One” och samtidigt i trånga rum var den amerikanska säkerhetstjänsten med intelligens tas på sängen av den tuffa Sarah Swan, mycket välspelad av Laura Linney. James Boswell spelar med charm och skicklighet Stanley Tucci.

     

    Ganska snart kommer en duell att utvecklas mellan talesmannen för Vita huset som spelas av Anthony Mackie och Assange. Faktum är att Assange nästan är en albino med skotsk accent, han står för denrevolutionära och en afro amerikan för den givna ordern. Det som verkligen är spännande är odyssén som varken är överdramatiserad eller nedtonad, liksom när en av informatörerna spelade av Jamie Blackley räddas från Gaddafis säkerhetsvakter.Tyvärr är den virtuella världen verkligen super trist, som en tråkig musikvideo. En film som har många bra punkter men inte utvecklas till fullo.

     

    Robert Fogelberg Rota

Värsta filme ever

   Filmen när den är så värst
 

Filmen foodies är skräp det handlar inte om skräp mat men den har noll att åstadkomma och det finns bara en charm när det gäller det att inte se på den. Nu skall jag försöka att säga varför den fungera inte kära läsaren och varför jag finner den så dålig. Det stora problemet är att den är mycket liten kryddad och att desto flera är kockarna desto värre soppan blir. I centrum av händelserna finns det några människor och det är en dokumentär som har en aktivitet att älska goda restauranger dem skall testa maten runt hela världen och betyg sätta den. Med ett viktigt undantag dem restauranger som dem besöker är enbart extremt kostsamma och arbetar med nouvel curien. Det innebär att vad dem gillar mest är inte själva smaken men hur matten ser ut och hur den är presenteras. Dessa restauranger finns lite överallt och vad som slår mig förutom den platta fotografi är hur pass lika dem ser med ett viktigt undantag en restaurang i norra Sverige (med temat av stereotyper) och en i den innersta kina som besökes av en thailändsk kille även han som resten av dem inblandade del av en välmående medelklass. Naturligtvis skulle en sådan film inte kunna tillägnar sig fattiga människor fast jag förstår inte vad vill man presentera. Början med den brittiska före detta data expert Andy Hayler är irriterade. Inte nog att han är total ointressant när det gäller mimik men han och hans försök att hela tiden betona att han har vänner från alla samhälles klasser är minst sagt patetisk eftersom han har inga vänner. Det är någonting som han och dem andra foodies har gemensam att dem är isolerade ensam varg som enbart försöker att utnyttja en situation i detta fall att kunna äta gott trots att det inte finns någon som helst intresse rån att kunna ha kontakter. Det kanske bästa exempel på den är Hong Kong kinesiska Katie Keiko.. som försöker att skriva dessa blog. Det som hon verkar intresserade av är enbart idéen att se dem kinesiska matlagningen i modern tappning och ingen av oss skulle vara den minsta intresserade i den rätt som den illa luktade inte minst på grund av hans enorma cigarr konsumtion .. har skapad sex on the baecth. I vilken han har i ett söker förlag som liknar ett sand  strand en kondom i gelatin. Visligen skulle den vara ett rolig dadaistisk provokation om det vore inte på grund av faktumet att det görs enbart för pengar. Hela den super lyxiga restaurang i Kina verkar så pass irriterade som några fyllisar som spiller champagne på en golv eller i ett toaletten. Lite annorlunda är  Perm Paitawyat ,den Thailändska killen London baserade och William Shakespeare studerade prim som äter i norra Sverige. Fast trots den sympati som killen kan inspirera oss är det enbart frågan om en triumf i stereotyper och i den mest schablon mesiga och enkelt turista version av Sverige. Det är enbart en fokusering på ett lite och för mig tät intill marginal aspekt av verkligheten den av maten. Visligen finns det lite mera aktion när vi möter den polsk amerikanska före detta musik producent Steven Plotnicki.. med hans frispråkig dem tunga utagerade beteende men vi får känna honom så lite och även vet om hans visioner. Han är till skinnade från dem andra Foodies en person som verkar ha en gourméer överviktig fysik men även han har en enkel vision. Han få tillfällen att chata med en kock fast deras konflikt känns enbart som ett spel för gallerierna . Den personen som jag tycker mest synd om är den före detta litauiska modellen Aiste Miseviciute Hon är en vacker dam som verkar väl uppfostrade och inte helt blåst men det ses tydligt henens ensamhet. Visligen har hon smak men vad är det för meningen att köpa frukt i ett affär som liknar ett juvel eller äta i ett till synes helt vanlig Sushi bar i ett garage. Vi börjar ana hennes historia faktum att hon borde först i extremt fattga förhållande i denna land och verkar ha blivit blåst av allt förutom av matten. Allt detta kan vi bara ana eftersom filmen är så illa gjord med ett foto för vilken dem tre kockar pardon regissörer ansvara med hjälp av Samuel Gonzalez som är mycket platatre än ett bild tagen i ett mac Donald med ett gammal mobil telefon. Gå inte att se den är ni snälla.

 

Robert Fogelberg Rota

En amerikansk tragedi

Fruitvale station

 

Regi: Ryan Coogler

 

Medverkande: Michael B Jordan, Meloine Diaz, Joey Oglesby, Ahna O’Reilly, Octavia Spencer Chat Michale Murray, Kevin Durand, Ariana Neal m.fl

 

Svensk distribution: Stockholms Film festival, NonStop Entertainment

Betyg A

 

“Fruitvale” bygger tyvärr på en sann händelse, som dessutom är mycket tragisk. Ett nyårsfirande, som slutade i tragedi för en människa, som hade försök få ordning på sitt liv. I centrum står Oscar Grant. Vi följer en dag i hans liv från att han vaknar. Den skådespelar insats som gör av Michael B Jordan är minst sagt fenomenal. Han är en vanlig kille, men han klattar till det. Visserligen är fru Sophia i Meloine Diaz karismatiska gestalt mycket hård och svartsjuk, men Oscar en aning för flörtig när han går till snabbköpet från vilket han har blivit avskedad. Han presenterar inga som helst förklaringar till chefen Cale (Joey Oglesby) och han lyckas nästan förföra den naiva Kate mycket välspelade av Ahna O’Reilly. Oscars mor Wanda spelas med karisma av Octavia Spencer, som har försökt att sätta gränser men har misslyckas. Frågan är varför och svaret, som ges av Ryan Coogler är att samhället bär skulden. Det finns en hårdhet, som vi ser inte minst i scenen i vilken en herrelös hund har blivit påkörd och chauffören stannar inte eller i scenen i vilken Oscar i fängelset får besök av modern och en av hans medfångar, som är av europeiskt ursprung förolämpar honom kontinuerlig.

 

Det fotografi, som presenteras av Rachel Morrison är elegant, men sparsamt och extremt stramt. Musiken av Ludwig Göransson är vacker men diskret den träder aldrig fram och när filmen vänder mot sin slutliga tragedi kan den även vara lekfull, som under den ödeläggande T-bane resan i vilken alla etniska grupper i USA blir glada när vagnen förvandas till ett disko. Sen händer det otänkbara och det är intressant hur polisen presenteras, som den brutala bjässen spelade av Chat Michale Murray eller den nazist likande konstapeln, som skjuter utan någon anledning (Kevin Durand). Det är vändningen och inte minst i rytmen, som blir mer och mer hysteriskt snabbare och konstig nog blir den mycket lik Kathryn Bigerlows regi genombrott ”Strange Days” med hat och en poliskår som inte är demokratisk.

 

Slutet är mycket lugnt kritiskt mot sjukvården, som kan eller kanske inte vill rädda Oscar. Frågan är har detta drama hänt, för att Oscar är afroamerikansk eller har han försatt sig själv i situationen. Visserligen finns ironi i användning av ordet ”black” fast Oskars vänner verkar mest stigmatiserade. Filmen är inte totalt mörk på grund av Ariana Neal som spelar Tatiana, Oscars 4 åriga dotter, som redan kan läsa. Denna far och dotter relation är mycket fin, men tyvärr hur polisen presenteras gör filmens samhällskritik lite för svag och även intetsägande, eftersom poliserna är lite för simplifierade och opersonliga de skickade inte ens ett SMS. En film som man bara måste se för att sen diskutera.

 

Robert Fogelberg Rota

Så bra att det kan bli

Bluebird

Lance Edmands

 

Medverkande Amy Mortonm John Slattey, Louisa Krause, Emily Meade , Margo Martriade Adam Driver

 

Svensk distribution Stockholm film festivalen och nonstop Entrainment

betyg A

En tragedi i nordisk miljö
 

Bluebird är ett djup tragisk och melankolisk film som spelas i USA nordligaste delar i vilken det snötäckta landskapet tydligt visar att det finns inga som helst vinnare bara förloraren och att det är sanningen verkligen synd om människan. I centrum av den finns en tidig åldrad kvinna (som spelas mycket bra) av Amy Morton Lesley som håller på att försörjar sig mycket knaper med att köra skol buss. Hennes kropp är tyngande av alla dem bekymmer som hon lyder av när hon till exempel skall ta hand om. Vi ser i början hur hon hela tiden försöker att ta hand om dem smutsiga och extremt enkelt klädda barn och plötsligt en liten fågel kommer i busen. Detta är den långsamma förspel spelade med någorlunda långa tagningar i vilken klippningen kommer ytterst sparsamt precis som musiken liten i taget kommer cirkel att utvidgas och vi upptäcker Lesly familje som består av make Richard välspelade av John Slattery som arbetar på ett skogsbruk Till synes är han en glad arbetare men vi håller plötsligt att få en vändning i slutet av film när han som är verken en bra arbetare eller en ordningsamt sådan håller nästan på att mörda en annan och sen angriper honom med ett järn rör. Under dotter Paula (Emily Maesde) musik prov flörta han först och sen avisar en före detta sjuksköterska som han hade ett förhållande med den är endast med Paula som han öppnar lite grand upp sig. Flickan är intelligent begåvade och även ordningsamt till synes och arbetar på ett stor livsmedebutik men hon fäller från en förförare vilken är verken vackert eller spännande men är enbart lite av ett enkelt och trivial ung män som spelas av.. Paula löper samma risk att sluta sitt liv som Maria som spelas av Louise Krause. Visligen är det Lesley som inte har kollat noga av alla barn har lämnat skolbussen men Maria har aldrig brytt sig verken om sonen hennes åldrade mor Crysla som i margo martindale gestaltning är ingen rolig eller karismatisk roll men bara en schablon bild av en kvinna men bara av hennes själv. Maria är helt enkelt en slampa som medicin knackar kan verken sköta ett arbete eller ett förhållande och vi tycker extremt synd om den kille som har en kärleks möte med henne eftersom hon bara tänker på sig själv. Det som gör inte filmen till adels för sjasig och i ett melodram still är faktumet att stilen är så kallt opersonlig och det finns ett stor samhälles kritisk del som blir mycket närvarade och även nersnöade av ordnings makten representanter. Visligen är polisen hårt till synes men dem tror på sitt kall och samma kan sägas av den sjåsigaste advokaten som försöker att hjälpa enbart för hans prestige Maria. Dem gör onda saker men dem är inte hårda människor eller grymt sådan och det finns i vilken en tilltro på att världen är god som är presenterade av blå fågel eller av musiken. Problemet är att den kritiska inte når fram och att stund vis den kalla blir inte så framträdande. ”Bluebird” är dessutom en kostym film eftersom vi ser inga modernitet verken mobil telefon och allt har ett slags känslan av 1990-talet. Det är den alla fattigaste i Amerika som den kulturella skådespelar elit lyckas att spela mycket bra och lyckas att visa med en fjäder väg i ett dunkla kalla ljuset som för en svensk publik blir ännu mer skrämmande eftersom den verkar inspelad i vilken svensk region som helst att samhälles botten är den verkliga samhälles botten. När i slut scener när Lesley hämtas upp av Richard och Paula och dem kör iväg förstår vi att den enda möjliga utväg för dem är verken att ta sig liv eller gå därifrån. Kanske i den nya USA av president Barck Obama eller kanske till någonting helt annat. Slutet är i sin stämning värld biljett priset och kanske medlemskap för Stockholm film festivalen.

 

Robert Fogelberg Rota

Noll handlingen

Tiitel Bricks Mansion

Regi Camille Delamarre

 

Medverkande Paul Walker , David Belle, RZA , Robert Mailet , Carlo Rota Catalina Denis mff

 

Svensk distribution Scanbox entratainement

betyg Ö

 

Mountian Bricks är en någorlunda historisk film eftersom det ärden sista rollen av . Paul Walker. vilken har kanske inte varit en bra skådespelaren men inte en dålig ellw och har lyckas att presentera trovärdiga aktion hjältar. I ett kommande framtid (vilken för mig påminner mera om 1990 talet än idag har satden Detroit halkat ännu längre när i dess förhållande och några ganster kontrollera en del. I den allt kontrollerades av den färgade gangster och av en Group av hans lakejer. Ö den öppnings scenen hur hans hägra hand som spelas mycket bra av Gourcky Boy i rollen som K2 med sällskap av den andning maskulina skönheten Rayzan (mycket väl spelade av Ayisha Issa) skall haffa en vigilantes Lino (David Belle) scener i vilken den atletiska och akrobatiska unga män rymmer är ytterst spektakulära och slår med ett lång tagning med Christofer Colette fotografi som är extremt naturalistiska och Carlo Rizzo sparsam klippningar är bland den bästa som jag har skådat i aktion film. Tyvärr resten är inte lika bra. Visligen Paul Walker eller Damien är ett perfekt agent som kan vara inflaterade i brottsligheten och samma kan sägas precis som Linos rymmer när det gäller möte mellan Daminen och George the Grecee som spelas mycket väl med kraft och behäng av David Rota men resten känns adels för mycket som ett deja vue. Temat av hämnden mot gangster kungen Teemaine som RZA spela mera som en komisk gestalt (sceen i vilken han hotar hans motståndare vid ett köks bord är inte riktig vas precis som när det gäller macro intrigen dvs vilja från borgmästaren (Robert Mailet) att förstår hela Brick Mansions området för att bygga någonting nytt är inte utforskad. Jag hade inte förväntat mig i en aktion film ett djupare samhälles analys men lite mera nyskapande. ”Brick mansions” är inte en dålig film eller den är mycket långt ifrån den eftersom den är spektakulär och skådespelarna visar sig vara kompetenta men inte mera än sådan. Jag citera bara ett exempel Lola som är Linos flickvän som latinsk skönheten som kidnappas av bovarna.   Catalina Denis är lika duktig skådespelerska som hon är vackert men hon får aldrig utvecklas hon får aldrig nå den punkt som man skulle kunna ha förväntar sig . det är just detta som blir problemen och det finns inte ett sådan fräsch greppar det gäller musiken för vilken ansvara MarcBelle och Trevor moris som är lite för vanlig lite för enkle och mest av allt lite förförutsägbart. Jag hoppas att får snart tillfälle att visa igen vad hon kan med en bättre film.

 

Robert Fogelberg Rota

Inte så amazing

emmastone.jpg

The Amazing Spider-Man 

Regi Marc Webb
 

Medverkande Emma Stone Andrew Garfield Paul Gimerti


 

Svensk distribution UP

betyg Ö

Jag är inte så imponerad av den nya Spiderman men filmen eller the Amazing Spidermantrots att den har några bra kvaliteter. Kanske den stora problemet är just denna vilja att göra någonting rolig till varje pris som mera än ironisk blir lite för mycket av ett komisk relief som får samma effekt som ett tung paté. I början är filmen riktig bra med den våldsamma och även rolig när han följer efter den bäst gestaltade av alla bövar Aleksei Sytsevich / The Rhino som spelas med charm och karikatyr bravur av Paul Giamatti som vi inte känner till. Där fungera Andrew Garfield humor som tyvärr verkar höra mera hemma i ett collage film. Visligen är han atletisk och vi får ett vist moln sympati för honom men det saknas ett djup och ett melankoli som skulle göra honom till ett riktig splintad hjälte och han når inte riktig fram som till exempel Christian bale i Batmans roller. Visligen är han splitrat på grund av hans kallelse för rättvisan och kärlek till Stachy som är Emma Stone. Deras relation är trovärdig och  Dan Mindel fotografi fungera och även Pietro Scaglia klippningen men tyvärr vi får en helt del väntade och adels för lätta vändningar i historia. Scenografi är för mig ett problem eftersom dels får vi aldrig känna deras stora svårigheter och vi får ser plats som är redan vanliga. Till exemepel huset som tillhörd fiende i att föra filmen Osborn och sen blir den adels frö obekväma arvet av den som är en av skrikarna Henry Osborn som spelas mycket väl av Dane DeHaan. Denna unga man har någonting av dem fördöma dandy som finns i den allmänna stereotyp av den brittiska litteratur från Dorian Graysom förste men även av Lucifer i Milton ”Den förlorade paradis” sjuk av ett vanställande sjukdom och en svår reaktion inte bara mott fadern men även med dem krafter som har tagit företag i vilken Donald Menken presentera en adels föraktfull Colm Feore. Detta är för mig den bästa delen i filmen det försök av samhälles kritik mot den piper kapitalism. Oscop den stora företag är ett samling onda och mest av allt skoningslösa människor och det är inget tillfällighet att den annat mobbade max Dillon som spelas av Jamie Foxx först komiskt och sen tragisk när han bli electro. Det är inte så mycket på grund av Spindelmannen som han blir ond medan på grund av samhället som den polis prickskytt som skjuter honom. Denna temat kunde ha varit mer framträdande men tyvärr Marc Webb är inte männen som skulle kunna sköta den. Dem scenerna som är dem mest välgjorda är dem som har ett komedi inslag som känns lite påklistrade och prologen med Richard Parker (Campbell Scott ) sista timmar och den lite sentimentaliska episoden när en före detta mobbing offer Jorge J Garciatäcker för super hjälte. En film som jag tycker kunde ha blivit mycket bättre men är långt ifrån dålig.
 

Robert Fogelberg Rota

Syndarflöde i nytt skepande

noah.jpg

Titel Noah

Regi Darren Aronofsky

Medverkande Rusell Crowe , Ray Winstone , Jenifer Cloney Emma watson
Regi UP

Intressant dilemma, färgglatt spektakel

Få böcker i mänsklighetens historia har haft sådan framgång som Bibel. Det är i början en mytologi med många arketyper som i själva verket härstammar från ett vist befolkning judar som borde i ett geografisk området. Sen men Kristendomen har den spridits och bearbetas av olika konstnärer. Från tidigt har filmen tagit i tur med den och nu en av mina alla favorit regissörer Darren Aronofsky har valt att berätta den. Det är genom 3d och valet är helt rätt eftersom syndarflöden passar mycket bra i denna form. Vi är bokstavligen nära vatten och vi känner oss blöta  Början är imponerade när vi ser eden Adam och Eva bra ljust gestaltad och senare med hjälp av fallna ängel vars ljust gestalter är infångade i lera människor som börjar att bygga en kultur men dem som bygger är aktningar till Caan. Bygget är att äta kött och utnyttja natur resurser. Visligen är den islänska landskapet fantastisk med sitt ursprungs form. Våldet är väl skyldrade men tyvärr vi ser aldrig någonting av denna kultur och det som vi ser är lite för lite.

Det är ungefär samma kostymer som i Beowulf eller i Games of Throndes den delen av sagan som tillängar sig norr om muren. Men vi ser aldrig civilisationer och dessa städer. Noah först r en ung grabb inte like den unge Conan Dakota Goyo )som ser hans far dräpas och senare när han blir äldre mördar han (Russel Crowe har dem samma kraftfulla rörelser som Maximus trots att det har gått 14 år) och senare ser vi hur vid en övergiven gruva möter dem Illy som liten fickan och sen Metusalem vilken spelas mycket men verkligen mycket bra av Sir Antony Hopkins. Det är onödigt och nästan meningslös att ge komplimanger till denna skådespelare som har skrivit sig inne i skådespeleri historia men han är alltid bra korrekt full av styrkan och inte minst av en form av humor. Metusalem var den männidet är för mig en av dem stora problem i filmen av dem andra roller skannar en vist distans. Visligen kan man frosta att Noah är ett väldigt delade och orolig själ och det kan man köpa men sånt är inte fallet när det gäller dem två kvinnliga huvidrollen. Dem är vist vackra och har en bra närvaro men deras roller är allt för enkla och det ses tydligt i den mycket känslor laddade scenen i vilken Noah skall offra Sara och Ruth och vi ser hur Emma Watson är nästan uttryckslös. Betydligt intressantare är rollen av Ham som spelas av Logan Lerman medan bröderna Shem Douglas Booth och Japheth (Leo McHugh Carroll ) verkar adels för enkla och små kopior av fadern är han annorlunda. Visligen är han snagga (Noah olika frysyrer visar hur tiden flyter) men han har ett sårbarhet ett längtan till att känna att se någonting nytt som fadern krossar brutal när han räddar inte Na’el (Madison Davenport )en mörk skönhet. Drömmarna är bland dem möktigaste och bättre skådade scenerna med den i vilken Noah ser sig själv sälja familje. En av filmen vid sidan av dem perfekta fotografi av Matthew Libatique  och den rytmiska klippningen av Andrew Weisblum  är den roll som Ray Winstone  gör som är dominerade Tubal-cain hans kraftiga byggde den barbariska rustningen och hans karisma gör denne till ett stor roll. Hans ansvar är mot hans hus, hans folk för makten och även mot människan för den fria viljan. Jag anser att han är betydligt mer sympatisk och mänsklig. En mycket välgjord film.

Robert Fogelberg Rota

 

 

Goethe rockar mera

Goethe borde ha rockat

Goethe in Love
Regi: Philipp Stölzl
Medverkande: Alexander Fehling, Miriam Stein, Burghart Klaußner, Henry Hübchen, Volker Bruch, Moritz Bleibtreu, m.fl
Tyskland, 2010
Visad under de Tyska filmdagarna på Zita i Stockholm 

Distribution: Atlantic Film

Vilka var de verkliga personer som döljer sig bakom fiktiva namn i en roman som skapat en hel ungdomsrörelse i en tid före elektriciteten? Hur levde och roade sig människorna på 1700-talet i centrala Tyskland? Dessa frågor besvaras av Philipp Stölzl på ett mycket fint sätt i filmen ”Goethe in Love”.

Fotografiet, som Kolja Brandt ansvarar för, är perfekt i varje scen; detaljerat småmysigt och delikat i interiöra scener, majestätiskt i beskrivningen av de tyska städerna och, med hjälp av Sven Budelmanns klippning, uppmärksam i varje detalj. Till exempel är den lilla pappersteater som Goethe ger i present till Lotte så vacker och fin, ja nästan tredimensionell, att man vill röra vid den.

Den fäktning som Johan Goethes vänner praktiserar är en rekonstruktion från 1600- och 1700- talens fäktningsmanualer, liksom alla andra arbetsmoment som sker i filmen. Alla dessascener ger autentisk bakgrund till romanen.

Stölzl använder sig sparsamt av närbilder. Regissören visar till exempel i början av filmen hur karismatisk och nästan porträttlik Alexander Fehling är Goethe när han diskuterar med den pedantiske universitetsläraren eller när Johan Goethe i en lutersk katedral upptäcker Lotte, solist i kören. Johann är i Alexander Fehlings finkänsliga gestalt den naive tysken som inte vet om han skall välja passionen eller det stadgade livet.

Ett objekt tycks bli synnerligen betydelsefullt i denna film: rocken som Johann bär i de första sekvenserna. Det är en tråkig och töntig version av en fransk rock som Lotte smutsar ner med rött vin på en bal. Han byter till en elegant blå frack som tillsammans med den vackra gula västen och byxorna blir hans emblem.

Lotte gestaltas av Miriam Stein som är lite äldre än Goethes Lotte var. Lotte i romanen hade mörkt hår och mörka ögon. Men 1700-talets kvinnoideal sade att man skulle vara blond, även i länder som Spanien och Italien. Stein spelar rollen ypperligt; Hon är trevlig, sympatisk, huslig men även frigjord och modern. Lotte är en bra modersgestalt för alla småsyskon och hon är en bestämd stark kvinna som trots att hon älskar Johann väljer att gifta sig med Albert Kestner, en man med många kvalitéer. Samtidigt hjälper Lotte Johann att skriva succéboken, sedermera den första ungdomsboken.

Steins gestaltning är intensiv och känsloladdad och det är hon som blir motpol åt de äldre männen, hennes godhjärtade fader, Vater Buff (Burghart Klaußner), och Johanns auktoritära fader, Johann Kaspar Goethe (Henry Hübchen). De senares gestaltningar är mycket kontrollerade och disciplinerade, medan Lotte står för det naturliga och busiga.

Dessa gestaltningar i filmen är alla mycket bra. (Sämre är Moritz Bleibtreu i rollen som Albert Kestner den unge Johanns direkte chef och rival i kärlek; visserligen duktig och ofta kallad ”Europas Jonny Depp”, men den tråkiga och illasittande kostymen gör honom malplacerad och löjlig). Samtidigt är gestaltningarna tama i jämförelse med den av Volker Bruch, som spelar den riktigt unge Werther, det vill säga Wilhelm Jerusalem. Han är ung bildskön, timid, klumpig och dessutom mobbad för att han stammar – fast mobbarna visar sig vara snälla kompisar – han lever ju i romantiken. Hans kärlekshistoria med en mycket vacker kvinna – liksom hans judiska påbrå – är bara antydda, eftersom endast bilden av kvinnan är viktig för en romantiker, inte kvinnan i egen fysisk person.

Tyvärr har ”Goethe in Love” också många brister. Ingo Frenzels musik är mycket dålig, nästan trivial, som om man skulle spela Stilla natt i Jesuspassionen. Det hade passat mycket bättre med Mozart och Hayden, men ännu bättre med rockmusik. Goethe uppfann ungdomskulturen och är förfadern till tyska artister som Nina Hagen och Rammstein. Så varför inte ha dem?

Strak fransk film

   

Efter revolutionen (Après Mai) 

Regi: Olivier Assayas

 

Medverkande: Clément Mètayer, Lola Créton, Felix Armand, Carole Combes. India Menuez, Hugo Conzelmann, André Marcon, Laurent Ramaciotti m.fl.

 

Svensk distribution: TriArt Film

 

               

 

När man ägnar sig åt filmkritik får man tillfälle att se många bra filmer, men man blir riktigt lycklig när man får se riktiga mästerverk, som kommer att bli fantastiska filmhistoriska verk. Utan något tvivel är ”Efter revolutionen” en av dem. Filmen utspelas efter den franska majrörelsen, som påbörjades 1968 men fortsatte även i början på 1970 talet. Det är ingen tillfällighet, att vi befinner oss i året 1971. Det år, som Stanley Kubrick presenterade ”Clockwork Orange” och i vilken Alex är en anti hjälte som blir hjälte.

 

Nu får vi möta en kille mycket olik Alex fast med samma problem, han heter Gilles är mycket väl spelad av Clément Mètayer. Han är fransman och vi bevittnar hans och hans generations väg till mognad efter gymnasieskolan. Ungdomarna vi skiftar bekantskap med är stroppiga, Christine en intellektuell tjej driven till vänster. Hon gestaltas av den nya unga divan i fransk film Lola Créton .Här finns även den konstnärliga Alain (Felix Armand) och den nervösa Laure (Carole Combes) som kommer att hamna i drog fällan. De bor nära Paris och alla tillhör en mycket välmående övre medelklass. De vill åstadkomma en revolution för att kunna utrycka sig. Om man jämför dem med dagens tonårigar och med många andra tonårigar som vi har skådat i andra filmer såsom i Alf Sjöbergs berömda ”Hets” är de mycket lugna och nedtonade i sitt skådespeleri. De har enmycket dålig kroppshållning och verkarinåtriktade. De har ingen kontakt alls med familjen i början på filmen och det verkar som åskådaren tränger in ungdomarnas känslor även när det gäller deras privatliv men också i deras aggressioner, som de försöker att nå ut med på ett mycket felaktigt sätt.

 

Den första scen som är extremt viktig för filmen är den som visar det känslomässiga läget vid första kärleksmötet, som föregår i en lund nära Gilles hem. Ljuset är extremt mjukt som mycket i filmen och vi får en likhet i sekvenserna med många av Wateraus målningar. Det finns mycket av den klassiska franska kulturen även i de scener i vilka de stroppiga överklass ungdomarna möter några amerikanska jämnåriga, som den rödhåriga Leslie (India Menuez) och den ständigt drogade Carl båda påverkade av indisk kultur. Deras skådespeleri är mjukare och mer livligt inte så stiliserat. Det finns några extremt vackra scener när de två killarna målar vid Pompejis ruiner eller i olivlunden i Toscana likaså den djupt tragiska scenen när Leslie tänker på sin abort vidmästerverken av Rembrand på ett museum i Amsterdam. Allt faller naturlig och stilblandningarna är mycket naturliga precis som när man på ett konstmuseum går från en kollektion av en epok till en annan. Det finns en scen i en bassäng när den mest politiskt engagerade av alla studenterna, den röde hårige Jean Pierre (Hugo Conzelmann) försöker övertyga en väktare, som han misshandlar svårt gestaltad av Laurent Ramaciotti, att ta tillbaka en anmälan, scenen påminner mycket om det som vi har sett i den franska gangsterfilmens tradition. För pojkarna är det en chock att se hur mycket mer dignitet och klokhet ges av den person som de trodde var deras fiende.

 

Till sist verkar den enda utvägen till denna fiktiva värld vara filmen. Det kan vara film i varje skepnad de naiva dokumentär filmerna av konstnärskollektivet som tiger om olika dåd av maoismen, Gilles far (en mycket sympatiske André Marcon) tv producent av deckare och den kitschiga nazist versus mot dinosaurier spelad i London med Dolores Chaplin, som verkar komma ut från Venus födelse och alla filmer som ungdomarna ser, som Bo Widerbergs ”Joe Hill” med en fantastisk Tommy Berggren till den sista hjärtskärande scenen när Laure liksom en modern Eurydike kommer tillbaka från de döda.

 

En film som har allting från aktion till poesi ett mästerverk.

 

Robert Fogelberg Rota

Kit Harington inte bara John Snow Dagens hjälte

Imponerande om historisk händelsen

Imponerande om historisk händelsenTitten Pompei Regi Paul Anderson Medverkande Kit Harington Carie An moss (Adewale Akinnuoye-Agbaje ) Svensk distribution Nordisk film Betyg A plus Som bekant år 79 EVTR vulkanen Vesuvius förintande dem romerska städ…

Imponerande om historisk händelsen

Titten Pompei

 

Regi Paul Anderson

 

Medverkande Kit Harington Carie An moss (Adewale Akinnuoye-Agbaje )

 

Svensk distribution Nordisk film

 

Betyg A plus

 

Som bekant år 79 EVTR vulkanen Vesuvius förintande dem romerska städer Pompeji och Ercolano. Bland dem människor som hittades fanns en kvinnan som håll i ett gladiator. Detta är idén som ligger till grunden på Pompeji. I början av filmen får vi se genom ett barn ögon det som är anti Gladiator när romarna skoningslösa massakrera en keltisk stam och denna som kommer att bli axel runt vilken hela filmen utvecklas blir tagen av slav handlaren. Senare 14 år efter vi kommer till Lundius som vi ser ovanför i en regnig arena i vilken Milo eller Kelten som han låter sig klassa i ett regn världen kommer inne och slaktar tre gladiatorerna. Våldet är inte enbart rå men snabbt precis och funktionell och icke glorifierade. Om romarna var trots dess skoningslösa brutalitet fortande the good guys iPompeji är dem enbart brutala och rasistiska. verkar var skruven för rollen som milo eftersom han är dels bildskön och romantisk (med den dunkla charm av dessa hjältar)  men även hårt tvekande och besatt. Han blir tagen först till Rom och sen till Pompeji i samband med festligheterna och där vid en väg kant möter Aurelia som spelas mycket väl av Carrie-Anne Moss. hennes gestaltning är mycket övertygande och vi förstår hennes känslormesiga natur redan ifrån början. Den skönhet är inte klassisk eller romersk men har någonting österlik och gör hennes precis som gladiatorerna helt olik romarna. Vad som gör henen till så annorlunda är känslan för en häst. Det som är intressant förutom dessa två skådespelarna är massan den återskapade staden Pompeji med dess färglåda livet templarna och dem olika käppierna. Filmen liknar med . Glen MacPherson  utmärka fotografi dels ett äldre italienska verk men även själva Pompeij. Som ett sten kastade i ett cirkel kommer dem olika personer.  Modiga modern spelade med pondus av Emily Browning och den fega tama fadern Severus spelade avJared Harris  den grymma senator med hans sofistikerade följer slagare och Acticus. (Adewale Akinnuoye-Agbaje )Det är inget som helst nyhet att  en medhjälpare med afrikanska ursprung kommer att hjälpa hjälten men här finns det ett väsentlig skinnade att den blir ett jämlik vän och ett hjälte plötsligt även för ett tillfällighet. Kiefer Sutherland  är hart osympatisk och ett monster I ondskan précis som dem grymma belator (Currie Graham ) och den opportunistiska Gracus (Joe Pingue som äger Gladiatorerna. En annan intressant figur är den Sasha Roiz I rollen som Porclus. Denne är den sofistikerade torped som går senator väggar. Det är ett trovärdig och även intressant sätt att presentera ett romaren som är nyskapande. Vi kan inte tycka bra om honom men inte eller tycka dålig. Han enbart lyder och anser sig vara del av en civilisation. Detta är kanske filmen riktig tragedi (även närvaro av kören i arena understryker den ) är kampen mellan människan civilisation och natur krafterna. I själva verket är milo inte så olik Dionysus som i Euripides ”Backanterna” förstår staden Thebes.  Förutom historia är filmers stora belåtenhet stridsscener och mest av allt en den av slaget i arean. Det är inte frågan om ett gladiator spel men om ett regelrättade slag i vilken visa av gladiatorerna är klädda och beväpnade som legionärer och dem andra som keltiska krigare. Den är dels mycket väl gjord och även full av spänning med den falska trädet och till den sista duell mellan Porclus och Acticus. Detta är ett tragisk möte som använder sig av svärd precis  . När det gäller den riktiga antagonismen vulkanen n är intressant och mäktig men vi upptäcker den adels för tidigt och det tar lite för mycket uppmärksamhet från resten. Det är inte farlig en som kritiker man måste vara extra petig. En film som är mycket bra rolig och har otroligt mycket att säga och kommer att bli ett stor klassiker.

Jugolvavisk sorg

En film om det stulna minnet

Title When day bareks down.

 

Regi Goran Paskaljevic

 

Medverkande Mustafa Nadarevic

 

Visas Balkan film dagar

 

Betyg B

 

Få filmer har upplys för mig sådana starka känslor i sin strama formen som When day bareks down. Temat som filmen behandlar på ett känslor mesig men saklig sätt är  en av dem mest fasansfulla händelserna i mänskligheten historia början på förintelse. Serbiska judar nar Hitlers arm annekterade kungariket Jugoslaven sammaldes i en av dem modernare delar den stora messa området och sen skulle dem. avrättas först män och sen kvinnor och barn med ett kliniskt sätt bussar som var polerade och avgiver pumpades inne direkt. Metoden var snabbt och effektiv och den hade bara en nackdel att många SS officerare kunde inte ha ett fri stads koncentrations läget i vilken vänta på ett tämligen icke risklis händelserna till kriget slut. De When day bareks down. Börjar med restaurerade bilder av ett serbisk cinejournalen om visar i pompa och ställt invigningen av denna mesan. Bilderna är liksom musiken vackra och fredliga men törnarna blir mörkare när vi9 ser den syska paviljongen med hakkors flagga som är ett mörk skuggan över allt . Filmen börjar 2011 med ett äldre män professoren som spelas mycket väl av Mustafa Nadarevic som håller på att dirigera ett kär. Det är hans sisat arebts dag och vi märker hur han är gamla och trött samt full av ångest som blir ännu större när han från redan av hans ursprung inte sonen av familjen Barkoov men av ett judisk familje som hade interveneras i denna koncentration läget och hans far hade laminärt ett papper . På ett sätt som påminner några av dem stora mästerverk i filmens historia som Gunter Gras Die Starsse och Vittorio DE Sica ”Umberto D” smatt på senar tid Stanley Kubrick ”Eyes whild shut” miljöerna betäckar personlighet ett mycket inåtvänd, gammal dassig och tankfull person. Han har inte så många vänner förutom en elev en romersk pojken och hans familje består bara av ett extremt känslor kallt och själv upptagen son som är dirigent och brodern och svägerska två super gammal människor som bör i ett traditionell serbisk hus som verkar ha fått tiden stannande. Det är ett odyssé med hjälp av fotografi vackert och sorgsen och minimal klippningen som professor börjar för att kunna återhämta ett minne en idéen av ett arv denna av hans föräldrar som är inte hans egen men är en del av hans arv. Den före detta koncentrations läge som idag är ett läge för serbiska Kosovo flyttningar. Jag anser att en av filmens straka kvaliteter är hur man väver inne i detta historiska drama. Ett mycket fint verk

 

Robert Fogelberg Rota

Bra indisk krydda

 

Titel The lunchbox

Regi Ritheshi Batra

Medverkande Irrfan Khan Nimrat Kaur Nakul Vaid Nawazuddin Siddiqui

Svensk distribution Scanbox

Betyg A

 

Indiska filmer har varit någorlunda sällsynta i Sverige men nu i samband med den indiska film festivalen kan vi få distribuerad en mycket vackert delikat och även så djup mänsklig. Vi är i dagens Mumbai och varje dag tusen tal människor finns en adels egen kategori bärare klädda i en form av vit livré som leverera matlåda till olika företag. Vi börjar se en av dem personer som laggar maten och det är en hemma fru runt 29 och trettio och vi följer i den kaotiska gator livet denna lådan prydligt packade i ett liten cylindrisk väskan till den kontor i vilken arbetar Sajaan som är mästerlig spelade av (Irrfan Khan). Kontoret är precis som hemmet en palts som blir en roll och utrycker det som ofta hönder. Tiden verkar ha stannat med dem prydligt placerade skrivbok fulla av pärmar som är kontrollerade gång på gång par hand av dem olika kontorsarbetare. Den centrala idéen är att den teknologi som har gjort Indien till en av världens starkaste ekonomier finns inte av en anledning filmen är utspelade i en små borglig miljö av dem som skulle vilja som  ika (vilken spelas mycket bra av Nimrat Kaur)..make och dem som inte vill som Sajaan Fernades vars portugisiska namn är ett kvarleva av ett värld som kanske inte finns den av dem europeiska erövringar . Sajaan är en ensam varg som bör i ett sarkastisk kolonial hus och när han av misstaga för den fantastiska maten öppnas en helt nytt värld i den kommunikation som uppstår genom några lappar. Den hittills tysta filmen blir mer och mer rik av musik som är den av Hollywood spelade av den kvinnan med sängbundna män som bör ovanför paret som vi ständigt låter läggas om. Lågheten är mindre och instängd och lite i taget när karelskes historia mellan .. och växer påminner om ett slagsbur i vilken befinner sig.  När filmen går blir ständigt mer passionerad detta sker i ett slags distans med et stor mjukhet. Bilderna i dess mjuka framtoning är allt mer levande och den saj Rajeev  (Nakul Vaid) å sig är et skarp kontrast mellan den mjukhet som i filmen presenteras av kvinnlig huvudrollsinnehaverska och staden och dess betong. Det finns ett släktskap mellan den realistiska estetik som Ritheshi Batra presentera och den av Michael Simmonds fotografisom med John F. Lyons fotografi är ett kulture blandning i vilken dem särtypiska indiska landsskapet är sedd med värstlänska ögon ….Allt blir mjukare och det som kommer är melankoli under den första möte som utgår när vi ser placerade i ett djup komposition och väntar på  som vågar inte komma till henne är fantastisk. Det finns ett mjukt och en allvarlig melankoli som vi ser i ett tillfälle när är i badrummet och håller på att raka några skägg strån som han själv ser som viat som någonting som inte är hans eller som är hans men är inte hans eftersom det är dem av ett äldre man av ett person som han känner inte igen. Samjaa är djup annorlunda från dem andra indier som vi möter det finns ett slags överklass elegans och fason och det är detta förklaringen till varför dem frågar honom om han kan sitta. Han trivs inte i den moderna eller postmoderna världen och den person förutom Illa som han interagera mest är den lilla Harlekin liknade .Saikh (Nawazuddin Siddiqui). som skall ersätta honom. Spelet är nästan burlesk och denna kille föräldrar lös som har lärt sig allt själv och har bött i Saudi Arabien (någonting som gör honom till muslim vilken kan vara en stigmatisering i den indiska samhället) och vi upptäcker hur pass mycket han tar för sig. Relaktionen mellan honom och hans trolovade en indisk skönhet som han har bortrövad är mycket intressant och vi upptäcker att den är lik den av Sajaam bara att han acceptera att låta den leva fullt ut. Den öppna slutet är helt fantastisk.

 

Robert Fogelberg Rota

 

Douglas reggera

douglas.jpg

 

1.     En film med film historia bästa repliker


Titel säg aldrig aldrig


Regi Robert Reiner


Medverkande Michael Douglas, Diane Keaton, Sterling Jerins


 

Svensk distribution Scanboox Entertainment


Få gånger har ett till synens banala historia haft så bra repliker som fäller på palts och har även ett mycket bra tempot som låter en av Hollywood äldre lejon Michael Douglas briljera. Historia är enkelt och vi har redan ifrån början ett ganska ljuvlig torn, En mön åker med ett sport mercedes. Han har ett chepps på sig och är otroligt elegant med sportlig lite i causar. Vi ser att den är inget mindre än själva Michael Douglas som skall besöka hans döda fru på kyrkogården. fotografi för vilken ansvara Reed Morano är naturlig men mycket försonade den vill föra fram det som är vackert i den staden i New York utkanter och strålig men även enkelhet. Första scen är en riktig lazzo i bästa Comemdia dell’arte still när Oren little som karaktären egentligen heter upptäcker att en kraftig hund håller på att uträtta hans behöv i hans park och då skjuter man honom med ett pail boll gevär. Oren är en mäklare som är till gränsen för att gå i pension och av denna anledning har han flyttad i ett liute rd hus området. Där bör många rent av bisarra personer som ensamstående mamma Kate (Annie Parisse) men hennes två super busiga och aktiva Sönner Dyland (Sawyer Tanner Simpkins) och Carleb (Maxwell Simkins) som ständigt gör narr av Orenoch den person som verkar vara  raka motsatsen till honom sångerska Leah ( Dianen Keaton). Hon är överkänslig utåtriktade precis som oren är knasig rent av otrevlig. Om han skall säga någonting som är knasig eller förlämpade då säger han det. Det uppstår många missförstånd tills att han får besök av sonen vilken har varit under en lång tid en grov knack missbrukare och lämnar till Lech och Orner dotter Srah som spelas av Sterling Jerins. Hollywood har ett mycket bra och fint tradition av barn skådespelaren och som många andra skådespelerskor Streling Jeris ser ut att vara en diva i miniatyr och hon lyckas att vara både ett ytterst karismatisk och mycket närd törnat i hennes spel. När man skådare små skönheter i anglo sachsiska lantliga miljöer förs våra minnet genast till Alice in Underlandet men här den upptäcktsresan mot livet goda sidor och förvandlingen. Detta kan ske genom den film som Sarah gör själv om fyrling eller när Oren lär sig att ta ansvara. I Oren finns och då har vi likheten med Liberaci ett slags icke förståelse att tonåret är över och när han försöker att ge en komplimang till Leah när han säger att han har sålt äldre hus som var i sämre sikt än det som hon är finns det så mycket av ett både osäkert och mest allt klumpig tonårig som inte har gjort någonting rätt. Lech lär sig från Srah att förvekliga hennes drömmar som i själva verket allt slutar-. För att ett så tajt spel mellan tre sådan stora skådespelaren skall sluta rätt måste man i sitt tur ha många bra medspelaren och sånt är fälle, från dem afro amerikans grannar som föder ett lite orner till den mexikanska medspelaren och den äldre sekretären Crance som får en av filmen roligaste repliker. Det finns två scener som är ännu djupare än resten av filmen i sin melankoli när oren besöker ett av sons knackar vänner och när vi får ser ett zombie likande modern till Sarah. Den sisat är nästa hjärta skärande och den är en mycket djup kritik till ett USA som på 1980 återomsatt sitt ekonomi men misslyckades genom att ge till sina barn ett trygghet. Nu mera måste barn ta allt i egna händer.


 

Roberto Fogelberg Rota