Häsatr och Stridsvangar

Med häst i krig

War Horse
Regi: Steven Spielberg
Medverkande: Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson, Benedict Cumberbatch, m.fl.
USA, 2011 Walt Disney Pictures 

Steven Spielberg är en Hollywoods mest klassiska regissörer, mycket på grund av det faktum att han ständigt citerar och refererar till andra filmer och det genom att, i stället för att göra det på det övertydliga sätt som Quentin Tarantino gör, göra det på ett mer subtilt sätt, genom att anamma stilen.

Den genre som han nu, i och med filmen ”War Horse”, presenterar för oss är en krigsfilm, typisk för mellankrigstiden där melodramen fick beskriva de fasor som miljontals unga tvangs in i under perioden 1914 till 1918. (Titlar som också följer i detta spår är onekligen verk som King Vidors ”The Big Parate” och mer än alla Lewis Milestones ”På västfronten intet nytt”.) I ”War Horse” sker det genom att ge huvudrollen till en häst och genom de påföljande känslor som man framkallar hos åskådarna. Det är också en av hästscenerna, när hästen hoppar på en stridsvagn, som är en av filmens höjdpunkter.

Manuset är fint och finkänsligt, eftersom man med humor och distans i några få och korta drag försöker beskriva de olika karaktärer som tangerar hästens liv, inte minst hästens första ägare, ryttaren Albert Narracott (Jeremy Irvine) som kommer att ha ett nära förhållande till hästen.

Albert är den manliga huvudrollen. Han är ung och naiv, kommer från en bondefamilj i mellersta England och är inte helt olik folksagehjälten som, om man skall tro Vladimir Propp, alltid befinner sig i en olycklig position i utgångsläget, ofta kännetecknad av fattigdom och förödmjukelse.

Sedan kommer den första krigsdrabbningen. Med en kavalleridrabbning försöker britterna överrumpla ett tyskt läger, men attacken förvandlas till en dödlig fälla för britterna av tyskarna som med hjälp av maximkulsprutor bokstavligen skördar liv. Denna scen är enkel och i denna syns en av filmens stora kvaliteter, nämligen klippningen, gjord av Michael Kahn. Varje rörelse är precis och ytterst välklippt. Den ger rytm åt filmen och gör en ”Macduffe”; Det är frågan om en karaktär eller ett element i handlingen som bara skall skapa ett interesse och verka som ett vilseledande sidospår. I detta fall är det presenterat av Günther, väl gestaltad av David Kross. Han är lik Albert, men till skillnad från honom finns det kring Günther ett slags romantik som låter honom desertera och drömma om Italien. Är han Alberts spegelbild eller hans antagonist? Återigen lurar Propp i bakvattnet.

Men även familjens historia har sett sina slag, vilket uppdagas genom fadern, den alkoholiserade Ted Narracott (Peter Mullan), som har ett mörkt förflutet i boerkriget, utkämpat av bitter vid sekelskiftet och där grymma övergrepp mot civilbefolkningen begicks. Peter Mullan briljerar i rollen.

Också modern Rose, gestaltad av Emily Watson, är viktig eftersom hon alltid är presenterad i fattiga miljöer överfulla av prylar – exakt återskapade från tiden under första världskriget. Här känner man igen blinkningen till Stanley Kubricks ”Barry Lyndon” där Kubrick på ett detaljrikt sätt återskapade 1700-talet. Så springer tidens seder och bruk samt musik fram, diegetiskt presenterade. Synd är därför att musiken (John Williams) som visserligen vacker och stämningsfull, är lite för stark och spränger effekterna genom att gå händelserna i förväg.

Roberto Fogelberg Rot

Peter Dalle bland spioner

Överraskande film av Peter Dalle

En fiende att dö för
Regi: Peter Dalle
Medverkande: Sven Nordin, Richard Ulfsäter, Jeanette Hain, Axel Prahl, Allan Corduner, Tom Burke m fl
Disney Buona Vista

Betyg A

”En fiende att dö för” är en oväntade “svensk” film som visar att Peter Dalle är en mångsidig konstnär, som kan balansera det romantiska kärleksdramat i andra världskriget med sprängfull action, vilket för vårt minne till Alfred Hitchcocks ”Livbåt”. Dalle har varit mycket duktig som skådespelare, som i porträttet av den stora knarkboven i 1970 – talets Sverige ”Himlen är oskyldigt blå”, men han är ännu bättre som regissör.

Handlingen är enkel 1939 för att bevisa en tyskteori från 1912, arrangerade britter och tyskar en forsknings expedition vid Nordpolen. Besättningen på isbrytaren är rysk. Den ryske kaptenen ersätts av norsk kapten (Sven Nordin) då den ryske dödats av en isbjörn. För att hitta fossil tar man med sig en svensk sprängmedelsexpert. (Richard Ulfsäter).

Historien fungerar lika väl som en schweizisk klocka. Miljöerna är mycket väl återskapade och publiken får känslan av att vara med på plats och ständigt närvarande i handlingen.

Personligen är jag mycket imponerad av Göran Hallbergs fotografi, som är skrämmande ljust, uppmärksamheten ges till varje detalj från dryck och matvaror till vissa föremål som ett kors som radiooperatören bär runt halsen. Kors som kommer att betyda hans död. Scenen av hans strypning är en av de bästa actionsekvenserna som någonsin gjorts i den svenska filmhistorien. Scenen ackompanjeras av musik och beskrivning av det trygga Sverige i vilken den unge geologen Gustavs test spränger under sin utbildning. Denna scen står i kontrast till presentationen av filmens riktiga bovar, nazisterna vid marinministeriet.

Två av filmens duktigaste skådespelare är Leni (Jeanette Hain) den bildsköna, den hårda och aningen feministiska vetenskapskvinnan, och Friedrich (Axel Prahl) den äldre litet gubbiga kollegan. Vi ser honom när han försöker med en Hitler hälsning. Men han växer till en anständig människa i slutscenerna.

Han är ung, elegant, en aning knasigoch naiv. Han verkar lida av initiativet som tas av Leni. Han ser ut som ett direkt citat ur några av Alfred Hitchcocks hjältar mest av alla Gary Grant i ”I sista minuten”. Men filmens verkliga överraskning är den norska supande kapten, som läser Wolfgang Goethe och verkar ha otroligt mycket kontroll på allting. Lite skeptisk blir jag på de rysk/polska sjömännen (varför skulle de ha släktingar i Krakow som inte ens är en hamnstad), de verkar vara lite för lättlurade och brutala. Rolig är scenen som visar dem skjuta som galningar mot en isbjörn som är flera kilometer bort.

En mycket sympatisk film kanske inte så nyskapade, men mycket väl värd en eller flera Guldbaggar.

Roberto Fogelberg Rota

 

Glen Close som män

Queermelodram i tragisk värld

 

Tittle Albert Nobbs

Regi: Rodrigo García
Medverkande: Mia Wasikowska, Aaron Johnson, Glenn Close, Brendan Gleeson, Janet McTeer
Storbritannien, 2011 TriArt Film

betyg B

I centrum av historien “Albert Nobbs”, en queerfeministisk melodram, finns en mycket petig kypare med samma namn som arbetar på ett lyxhotell i Dublin på 1890-talet.. Han är alltid välkammad, kortklippt, perfekt, extremt hygienisk och prydlig samt omtyckt av alla både personal och den stränga och mycket osympatiska hotellägarinnan Mrs Baker, gestaltad av Pauline Collins. Personalen brukar gilla honom och hans regel är ”livet utan anständighet är inte värt att leva”. Snart upptäcker vi att karaktären Albert Nobbs, gestaltas av Glenn Close. Vi förstår historien. Det är frågan om en kvinna som, efter att hon upptäckt sig ha böjelse för andra kvinnor, bestämt sig för att gå klädd i manskläder. Det kommer att skapa problem.

Glenn Close, som ofta har gjort demoniska och mycket maktlystna roller såsom drottning Gertrud i Franco Zeffirellis ”Hamlet” eller markisinnan de Merteuil i Stephen Frears ”Farligt begär”, spelar här en mycket naiv, snäll och godhjärtad roll som påminner en del om Vittorio DeSicas ”Umberto D” men även om många av Charlie Chaplins roller. Fast den sistnämnda hade i det tragiska även någonting komisk – där Mr. Nobbs bara är djupt tragisk. Vi tycker verkligen synd om honom/ henne. Inte konstig att hon förälskar sig på ett mycket passionerat men alltid anständigt korrekt sätt i hotellets vackraste servitris Helen, gestaltad av Mia Wasikowska.

Helen är graciös och busig, men också djupt tragisk. Hon är alltid sockersöt och när hon har på sig sin ljusblå klänning ser hon ut som en liten prinsessa. Till skillnad från Albert är Helen sexuellt kokett och extremt målinriktad. Det går inte att undgå i den scen när hon full av iver lär Albert att kyssas i de romantiska möten som kyparen arrangerar i en park.

Att Helen först förälskar sig i Sean, gestaltad av Mark Williams, är dock ingen slump. Han är en person som har förstörts av samhället och dess penningfixering. Denne man är ung, vacker, bildskön och stark. I en scen försöker han laga värmeledningen genom att slå på den med en hammare; Han ser nästan ut som guden Tor. Han är förälskad på riktigt men han kan inte förmå sig att nå ut med sina känslor, mycket på grund av sina mindervärdeskomplex. Han misslyckas med att bli en ansvarsfull människa.

Men frågan är: Finns det överhuvudtaget i ett sådant samhälle där de befinner sig ansvarsfulla människor? Hotellvärdinnan utnyttjar sina medarbetare även när de är döda. Hon liknar en gam. Den unge herrn Viscount Yarrell, spelad Jonathan Rhys Meyers, är en vivör och otroligt depraverad liksom doktorn, gestaltad av Brendan Gleeson, som är ett äckel. Han är den skådespelare, som har lyckas mer än andra att gestalta ”den typiska irländaren” med mycket övertygande gester presenterar han ett fyllo, en libidinös och promiskuös figur. Han gör det så fantastiskt bra att man begeistras av rollen.

Roberto Fogelberg Rota 

Om madonna

Bra film som förenar europeisk och amerikansk film 

När man ser filmen ”W.E.” går det inte annat än att känna viss sorg och uppgivenhet, för trots att Madonna har regisserat en mycket bra film, har den behandlats illa, inte minst på Oscarsgalan och av kritiker. Det verkar ha förekommit en del förutfattade meningar om Madonna som regissör. Den som ser filmen kommer dock att se den slående likheten med Tom Fords ”A Single Man” och med ”The King´s Speech”. ”W.E.” har en form som alltid har varit uppskattad i Hollywood; en melodram med psykologiska undertoner.

I centrum av historien står en modern kvinna som lever i dagens New York, Wally Winthrop gestaltad av Abbie Cornish, som är gift med en brutal man, William, som misshandlar henne och gömmer sin ynklighet bakom masken av en till synes människoälskare. Han gestaltas av Richard Coyle. I rollen William, ser man styrkan i filmen som presenterar trovärdiga och väl gestaltade psykologiska porträtt men tyvärr något ytliga. William är en kvinnoplågare av rang och påminner om Wim Spencer (Ryan Hayward), som är den brutale marin som tidigare var gift med Wallis Simpson, gestaltad av Andrea Riseborough. De två kvinnornas respektive liv följs sedan parallellt i filmen och deras liv är livsöden som fångar.

Wally gestaltas alltid i sterila hus och korridorer, en miljö som tydligt sätter tonen i hennes situation då hon genomgår en befruktningskur. Wallis, däremot, rör sig friare i miljöer, men hon är samtidigt alltid bevakad av kameror, vilket placerar också henne i en instängd miljö, om än på ett annat sätt.

Miljöerna, även om Madonna skildrar vackra salonger och stramare engelska parker, är i dem vi mest ser fångenskapen, vilken plockas fram genom långa tagningar – så typiska också för vissa av Luchino Viscontis filmer. I dessa tagningar förmedlas stämningarna effektivt, men Hagen Bogdanskis foto är dessvärre lite för dunkelt; Det finns en saknad av ljus som gör de råa kvinnomisshandelsscenerna lite för arbetsamma och ger en konstig patina med klang av äldre foto.

Den del som handlar om Wallis är onekligen bättre på denna punkt. James D’Arcy spelar en sympatisk och mycket bestämd prins Edward som vägrar att bli vuxen och finna sig i traditionen, vilket syns 

tydligt inte minst i två scener: när han abdikerar – med en kameraåkning visas några av hans förfäders rustningar prydlig uppställda i en mindre sal – och under besöket i ett slumområde när han inte tillåts besöka folket.

Visst är de andra figurerna i kungafamiljen bara silhuetter, men deras närvaro gör filmen till ett komplement till ”The King´s Speech” som förevigade den officiella visionen av monarken.

Tyvärr fungerar Wallys kärlekshistoria sämre; inte för att Oscar Isaac är en sämre skådespelare än James D’Arcy men för att rollen känns lite mer osäker och schablonmässig. Han får även stå för det komiska i handlingen och med detta lyckas han bra.

Filmen är mycket målerisk och varje detalj är kurerad. Precis som den venetianska målaren Pietro Longhi, tar Madonna fasta på människornas grupperingar och under auktionen av Wallis ägodelar skymtar några kända profiler, så som den lettiska skådespelerskan Aija Terauda, känd för medverkan i några tv-serier, och Randall Paul, som känns igen från Stanley Kubricks ”Eyes Wide Shut”. Dansen blir viktig och det är det enda ögonblick som tillåter rockmusik av Sex Pistol ”Pretty Vecan”. I denna stund kan kvinnorna vara sig själva.

Sofia Masanobu

Rysk avagard

Övertygande teatersatir på film

The Practice of Beauty
Regi: Viktor Shamirov
Medverkande: Pavel Savinkov, Viktor Shamirov, Yurity Kutsenko, Kseniya Radchenko, Konstantin Yushkevich m.fl.
Visad på KinoRurik

 

Varje år presenterar föreningen Sällskapet Ryska huset filmfestivalen KinoRurik som i Stockholm och Uppsala visar några av de bästa ryska produktionerna. Det är ofta frågan om mycket bra filmer som kommer från ett land som kanske känns avlägset men som trots allt ligger mycket nära och har intressant kulturellt utbyte med Sverige.

Festivalens invigningsfilm är ”The Practice of Beauty”, en övertygande film att inleda med. Denna visar med en satirisk blick upp dagens Ryssland, sett genom några teaterskådespelares ögon. Dessa är eländiga och konstiga individer som rör sig i en verklighet som inte är den minsta glamorösa eller vackra;

Ett mindre teatersällskap skall turnera med något kostymdrama längst en av de stora floder som finns på den ryska slätten. De åker tåg och bor på enkla något skumma landsortshotell.

Bland de fyra skådespelarna (med samma namn som de verkliga skådespelarna) finns Pavel Savinkov, en mycket begåvad människa som samtidigt uppvisar tydliga tecken på våldsamhet och självupptagenhet, vilket gör honom till en ynklig figur. Han är stjärnan i det patriotiska tv-eposet som heter ”Port Arthur”, kanske det största ryska nederlaget någonsin. (Nyligen har han varit med i någon hemsk spionhistoria på filmduken.) Vi har Viktor Shamirov som är en lyckad skådespelare, men som misslyckats med sitt privatliv och har otroliga komplex på grund av sitt judisk/polska ursprung.

Den tredje är den hysteriska Yurity Kutsenko som har spelat polis i några serier och visar sig vara mycket konstig med sina huliganfasoner. Den fjärde är Kseniya Radchenko, som gestaltar en ung elev. Hon är rolig, seriös och listig, med undantag av att hon spelar med i de andras dårskaper. Hon har ett kluvet förhållande till all form av sex. Männen, inklusive turnémanagern Ivan (Konstantin Yushkevich) som är en lite allt i allo, börjar försöka få ett förhållande med henne.

Ju längre in i filmen vi kommer desto konstigare blir fotografiet och samtidigt blir allt mer och mer rubbat. Här finns en problematik som också skulle kunna appliceras på Lars von Triers ”Idioterna”: ett överdrivet skådespel som tröttar ut åskådaren.

Maffiabossens livvakter och poliser är rent av hjälpsamma, vilket snarare ökar känslan av någon form av uppgivenhet. Vi upptäcker i alla skämt och i allas konstiga förhållningssätt en djup melankoli samt ett vemod hos människor som har misslyckat med sina mål och drömmar i ett samhälle som verkar vara alldeles för komplicerat. Vi har sett misär och problem i många ryska filmer. Skillnaden denna gång är att de som lever i slummen denna gång verkar trivas med det. Jag är verkligen imponerad och jag anser att det finns en röd tråd mellan denna film och verk som Gogols ”Revisorn” men även till den tidiga sovjetiska avantgardteatern.

Roberto Fogelberg Rota

Kubrick är Kubrick

DVD-utgåva vägen in i Kubrickvärld

 

Killer's Kiss, Spelet är förlorat, Ärans Väg
Regi: Stanley Kubrick
Studio S DVD, 2012

Det finns vissa personligheter som har blivit kanoniserade och gjorts till förebilder, såsom Wolfgang Amadeus Mozart bland musiker, Homeros bland lyriker, Marcel Proust bland romanförfattare och Pablo Picasso bland konstnärer. Att inte tycka om dem uppfattas som oförståeligt och oförsonligt. Inom filmens värld är Stanley Kubrick, med bara tolv regisserade filmer i sin meritlista, en sådan förebild man förväntas älska.

Kubrick står som en symbol för de seriösa filmskapare som ofta från litterära förlagor lyckas göra utmärkta kommersiella filmer. Vad har då dessa filmer haft för influenser på dagens regissörer och publik? De är fortfarande mycket starka och håller stilen genom åren och de kan i vår färgglada tidsålder till och med vara en bra inkörsport till svartvita filmer.

Efter en del mindre verk och en misslyckad långfilmsdebut regisserade Stanley Kubrick som 26-åring, på ett mycket övertygande sätt, sitt enda originalmanus, ”Killer's Kiss” där han både stod för filmande och klippning. ”Killer's Kiss” är en noirfilm och Kubrick använder sig av alla ingredienser så typiska för genren; nattbilder, sneddrivna vinklar, ett plötsligt möte mellan den naiva boxaren och en fallen kvinna samt hårdkokta gangsters. I denna film noir tycks ett frö sås som visar vägen till andra av Kubricks filmer och även påverkar dagens mytologiska filmer.: En scen i filmen som tydligt på visar att detta frö såtts är när Rapallo beväpnad med en yxa, slåss nära ett lager för skyltdockor – motståndarens vapen är en harpun.

Här finns också indikationer på Kubricks influenser och hyllningar till andra filmskapare, så som Michael Powell, vilket i sin tur bärs upp av den balettdansande karaktären, spelad av Kubricks dåvarande fru (Ruth Sobotka).

Det är också i denna film som en symbolisk ”mamma” (systern till huvudrollsinnehaverskan Gloria Price, spelad av Irene Kane) föds till en av Kubrick mest berörande kvinnofigurer, nämligen Lady Lyndon, i ”Barry Lyndon” Marisa Berensons paradroll. Precis som Lady Lyndon framstår kvinnan som en skör skönhet, men i en scen växer jaget och träder fram. I denna förklarar hon för Rapallo att hon tänker lämna Gordon för att i stället vara med Rapallo. Här träder plötsligt en fullvärdig människa fram.

Rapallo gestaltas av Frank Silvera. Bortglömd idag gjorde han under sin tid sig känd för att spela ”native American” eller utländsk smågangster i b-filmer. Också i ”Killer´s Kiss” är han en bov, men rollen får lite mer patos på grund av det faktum att han precis som alla andra är rädd, i detta fall för att bli gammal. Rädslan knyter honom till sökandet efter en yngre kvinna.

”Spelet är förlorat”, också den utgiven bland de tre i Studio S satsning, är en betydligt bättre film än ”Killer´s Kiss”. Det filmiska utrymmet är använt på ett skickligt sätt. Vi ser ständigt bilder på högtalare som ger tittaren känslan av att vara den fjärde väggen. Dessutom är den ett litet mästerverk just i gangstergenren.

Här finns en av de bästa Sterling Hayden-gestaltningarna, eftersom den mångsidiga rollen Johnny Clay går att återfinna här. Samtidigt befäster denna roll iscensättningen av gangstern som vill förverkliga den amerikanska drömmen att bli rik. Tillsammans med några kumpaner rånar han därför en travbana.

Med sådan utgångspunkt kan filmen både ses som en förståelse för och som en kritik mot den amerikanska drömmen och idén om framgång till varje pris. Gerald Frieds musik är närvarade och ger kraft och rytm åt händelserna och i de brutala skottlossningarna. När panoreringarna över de döda kropparna sedan ackompanjeras av glada jazzstycken skapas en kontrast som blir än starkare.

I filmen får vi följa handlingen ur olika synvinklar och hur allt genom olika händelser kommer att gå åt skogen. Det sker på grund av karaktärernas egna brister och girighet. Allt under det att kassörens fru konspirerar för egen vinning. Rollen Sherry Peatty är viktig och välspelad men ganska parodisk. Hon är den klassiska falska kvinnan som får ett mycket ”välförtjänt slut”. Flickvännen, Fay gestaltad av Coleen Gray, är motpolen en intet sägande naiv och irriterade fläkt och den roll som Kubrick nästan förvandlar till ironisk, eftersom den låter åskådaren får en misstanke om att Johnny Clay kan vara homosexuell.

Tyvärr kantas Kubricks filmer ofta av ett starkt homofobisk inslag, också tydligt i ”Spartacus” och förmodligen än starkare i ”Barry Lyndon”. Här, i ”Spelet är förlorat”, finns Marvin Unger, gestaltad av Jay C Flippen, en äldre sjaskig man som underförstått skulle kunna ha haft ett förhållande med Johnny Clay.

Den sista av de nyligen utgivna Kubrick filmerna är ”Ärnans väg”. Den är ett absolut mästerverk, men är mindre lik andra verk av Kubrick. Den är självständig från Hollywood men har ett patos som närmar sig andra pacifistiska Hollywoodfilmer. Det som mer än allt annat förutom Georg Krauses fotografi gör ”Ärans väg” till en mästerlik Kubrickfilm är användningen av klippningen (Eva Kroll) som i denna film i hög grad styrts av Kubrick. Trots den extrema realismen från ett fotografi eller en relativt avskalad målning, finns det alltid en närvaro av kameran med robusta kameraåkningar. Ofta har Kubrick jämförts med den tysk-franske regissören Max Ophuls, men till skillnad från denne (som använde sig av kameraåkningar för att komma nära karaktärerna) gör Kubrick dem för att åskådaren ska blir mer och mer indragen i filmens värld.

Historien är enkel och visar hur man kan göra för att vinna ett krig, men mest av allt för att åstadkomma ett bra intryck gentemot tidningarna och politikerna. För att så ska kunna ske måste den franska militären i första världskriget först offra sina män i en vågad attack mot en befäst fästning. Sen kan generalerna för att statuera ett exempel arkebusera några lottade meniga i en patrull.

Den äldre generalen Georg Broulard spelas väl av den som har varit en av veteranerna både i Hollywood och i den franska filmen, Adolphe Menjou. Han är charmig, rolig, elegant och raffinerad. Det verkar som om tiden har stått still sedan hans roll i George Melfords ”Den vita schejken” mot Rudolph Valentino. Men han är också en girig karriärist och en ytterst machiavellisk person, som själv inte tror på det han säger. Porträtten är mycket intressanta och det är en av de många cyniska äldre män som befolkar Kubricks filmvärld.

Annorlunda i sitt råa och skoningslösa sätt är general Paul Mireau, som spelas av en annan stor skådespelare känd för demoniska rolltolkningar, nämligen George Macready. Han är pompös. Först sägs det att han sätter högt värde på sina män, men i själva verket är han enbart intresserade av sin egen karriär. Han skall observera allting och allt och visar sig skoningslös mot en av soldaterna (Fred Bell) som har fått en allvarlig granatchock. Han är oförmögen till all form av empati trots att han vet att attacken var helt omöjlig.

Det är intressant att höra dialogen mellan de vampyrliknande befälen, Paul Mireau och majorSaint Auban, gestaltad av Richard Anderson, när de med fara för sina liv går ner i skyttegravarna. Högkvarteret är beläget i ett mycket elegant rokokoslott med Watteautavlor och diverse tavlor med motiv på historiska slag. Allting vittnar om lyx. Det finns ett slags vitt ljus som i sin starka glänsande färg påminner om det ljus som vi kommer att få se i ”The Shining”.

Motpolen till den pompösa generalen och hans sliskiga följeslagare är överste Dexter, en idealist och före detta advokat, som spelas mycket väl av Kirk Douglas. (Här kan som en anekdot berättas att den stora stjärnans relation med Kubrick under filmen – inspelad nära München i det dåvarande Västtyskland med poliser som agerade soldater och några krigsveteraner – mycket bra, medan den i nästa film, ”Spartacus”, var av helt annan art.) Dexter är modig, elegant, respektfull och i många fall även uppkäftig med det finns ett slags uppgivenhet och maktlöshet som skapar en stark sympati för den gestaltning som Kirk Douglas gör. Hans karaktär försöker handla rätt, men filmens öppna slut blir beviset för en större tragedi.

Musiken är militärisk och den fungerar som en ironisk kommentar till de ynkliga handlingar som vi ser. En av de bästa scenerna är när löjtnant Roget (Wayne Morris) och korpral Paris (Ralph Meeker) samt en tredje soldat som av misstag dödas befinner sig isolerade i Ingermanland.

Stridsscenerna tillägnade det första världskriget är dock inte de bästa, men är trots det intressanta i fråga om komposition; Man ser aldrig fienden.

Det finns i ”Ärans väg” en filosofisk diskurs, som skulle fortsätta i följande verk ”2001” och ”Barry Lyndon” om religionens oförmåga att kunna trösta eller ge svar till människorna. Visst är den katolska prästen (Emile Meyer), som kommer för att hjälpa, god, men vi förstår att den cyniska visionen kring soldat Pierre Arnauds (Joe Turkel) tillvaro är mer logisk och gör karaktären så intressant och mångsidig att realismen blir både filmisk och psykologisk. Med detta verk har Kubrick inskrivit sig i filmhistorien för den tekniska men även psykologiska styrkorna. Filmen är fortfarande mer än sevärd. 

Roberto Fogelberg Rota

Inte så lyckade

Med en pappersfigurs psykologiska djup

 

The Deep Blue Sea
Regi: Terence Davies
Medverkande: Rachel Weisz, Simon Russell Beale, Tom Hiddleston, Ann Mitchell, Barbara Jefford m.fl.
2011 Atlantic film

 

Som recensent uppstår ibland situationen att man skall skriva om en film som man minst sagt känner haltar. Så är fallet med ”The Deep Blue Sea”, en film som inte ens tack vare de stora resurser som lagts på fotografiet av Florian Hoffmeister och den mycket spektakulära klippningen av David Charap klarar sig genom en kritisk granskning. Filmen är inte tillräckligt genomtänkt och har problem redan på manusnivå.

Historien handlar om den uttråkade överklassfrun Hester Collyer, som spelas av Rachel Weisz. Hon lämnar en omtänksam och ansvarsfull make, advokaten sir William Collyer mycket välspelad av Simon Russell Beale, för en yngre före detta stridspilot Freddie Page, spelad av Tom Hiddleston, som visas vara en omogen person. Filmen utspelas i 1950-talets England och förespråkar en kvinnosyn som är lika konservativ som den tidens reklamaffischer.

Rachel Weisz är egentligen en mycket begåvad skådespelerska. Hon var magnifik i filmen ”Agora” där hon spelade Hypatia men här framstår hon enbart som oengagerad, först i överklassmiljön och senare i några mer enkla folkliga miljöer.

Denna lek med ”en kostymfilm” i en historisk period som är ganska nära vår egen verkar vara en trend inom den brittiska filmen där vi bland annat också finner filmer som Tom Hoopers ”The Kings Speech”, men i ”The Deep Blue Sea” som har fokus på karaktären Hester och hennes längtan efter ömhet och kärlek verkar allt överdrivet.

Den som lyckas bättre än andra är Tom Hiddleston. Denna Freddie Page är en relativt ung kille som har varit stridspilot. Det är lätt att irritera sig på honom för hans ansvarslöshet och hans kompiskultur på skrålande pubar samt hans oförmåga att finna en ny roll i samhället efter kriget, men också hans ständiga vilja att visa upp sig själv. Ändå är han lite för sympatiskt porträtterad mitt i sin icke-empatiska framtoning. Alkoholproblemen visas upp som någonting som är helt acceptabelt. Karaktären saknar djup och förblir lika psykologisk som en pappersfigur.

En ansats till komplext djup har dock gjorts i den scen där Freddie Page och Hester besöker ett konstgalleri. Här träder problematiken kring kulturkrocken i mötet mellan deras olika bakgrunder fram. Det verkar som om filmen vill referera till diskbänksrealism, men den lyckas inte och blir tillgjord, vilket delvis backas upp av musiken, gjord av av Ian Neil, som ibland kan vara bombastisk och spänger händelserna.

Roberto Fogelberg Rota

Blek efterhärmning av Tarkovskij

Inte så bra

Elena
Regi: Andrej Zvyagintsev
Medverkande: Nadezhda Markina, Yelena Lyadova, Aleksey Rozin, Andrey Smirnov m.fl.
Ryssland, 2011

svensk distribution TriArt Film

betyg C

När Fjodor Dostojevskij år 1866 gav ut Brott och straff väckte den mycket uppmärksamhet. I centrum av historien stod en man som utförde ett mord. I Andrej Zvyagintsevs ”Elena” är det en kvinnan som i dagens Ryssland utför ett mord, även denna gång av ekonomiska skäl. Precis som i Dostojevskijs berättelse finns det en stark bakomliggande drivkraft till mordet. Skillnaden ligger i Zvyagintsevs ointresse för psykologi i sin skildring av paret, av Elena en före detta sjuköterska och rikmannen Vladimir. I fokus hamnar den olika svåra relationerna mellan karaktärerna, till tonerna av Philip Glass musik som nästan spränger in i bilderna. Det kan verka lite överflödig och mäktigt, man vänjer sig snart vid musikvalet, som skapar ett vackert skimmer över filmen.

Handlingen innebos av en stark konflikt och kontrasterna mellan huvudpersonens nya liv i lyx, karaktäriserat av en avskalad interiör, tillsammans med en oligark, den framgångsrike affärsmannen Vladimir (Andrey Smirnov) och Elenas son, Sergeys (Aleksey Rozin) fattiga överfyllda små borgerliga lägenhet, är mycket illustrativa.

Detta distanserade sätt att förhålla sig till sakernas natur leder vidare till att de fattiga eller småborgarna presenteras på ett groteskt sätt. Berättarperspektivet ger dem inget utrymme för dem att skylla ifrån sig eller förklara sina misslyckanden, varken kommunismen eller kapitalismen utan endast globaliseringen, med dataspel och teve som uttryck, i ett ständigt flöde blir förklaringen till detta förfall. Det hela liknar mer och mer ett ryskt ”Big Brother”, i hög grad lik en västerländsk version.

I detta uppstår en irritation då återanvändandet av symboliken och referenserna till tidigare filmskapare så som Tarkovskij och Einstein inte växer till något självständigt uttryck, utan i stället växer till en härmning och repetition av tidigare sedda bildspråk. Tarkovskij och Einstein var regissörer som trots allt var humanister, övertygade om att människan kunde prestera någonting gott, medan det i Andrej Zvyagintsevs verk i stället tycks finnas en annan form av, om inte hat, så djup misstro gentemot människan som blir så starkt att det påverkar och hämmar regissörens hela förmåga att skapa. Därmed blir detta en film som har en intressant potential, men som nästan aldrig når fram i försöket att berätta sin historia.

Roberto Fogelberg Rota

 

En bra rumänsk film

Rumänsk ny våg

Aurora
Regi: Cristi Puiu
Medverkande:  Cristi Puiu, Clara Voda och  Catrinel Dumitrescu
Rumänien, 2010 Rumänska filmdagarna, Rumänska kulturinstitutet

Rumänska kulturinstitutet är en ypperlig bro mellan Rumänien och Sverige. Som en manifestation för detta kan nämnas de (återkommande) Rumänska filmdagarna. I år presenterades bland annat en egensinnig filmstil, någonting som bland annat kommit till uttryck genom den visade filmen Best Intentions. Denna visade sig också vara en fotografiskt (Adrian Silisteanu och Mihai Silisteanu) krävande film. Dessutom tycks denna film också ha en så gott som obefintlig klippning – dock ”utförd” av Andrei Gorgans hand och den är alltid ”assisterande” allkonstnären och regissören Adrian Sitaru. Filmen har långa tagningar som görs med en stillkamera, ofta placerad lite avsides, vilket ger något av spionperspektiv, sett från en halvöppen dörr.

I centrum av händelserna finns Alex, en ung man som har det gott ställt ekonomiskt. Filmen handlar huvudsakligen om Alex oförmåga att fatta rätta beslut samt att han inte litar på någon annan än sig själv. Han är alltid klädd i lediga, nästan lite säckliga kläder och bor i Bukapest i en fin lägenhet tillsammans med en vacker tjej, Laura (Delia Goia), den klassiska rumänska skönheten med mjölkvit hy och korpsvart hår.

Till skillnad från en annan mycket bra film av Sitaru, ”Aurora”, ges dock även andra karaktärer i filmen dignitet och möjlighet att komma till tals, till exempel Dr. Georgescu (Tibi Dina) som säger vettiga saker men samtidigt verkar vara ett överviktigt fyllo, eftersom Alex ser på honom med dessa ögon och vägrar att förstå att han har rätt. Till slut håller Laura på att tröttna på Alexs bravader och vill lämna honom. Axels mamma Elena (Mirela Cioaba) får en mindre stroke. Vi får följa hans väg tillbaka till hemstaden för att besöka henne på sjukhuset.

Det sker inte mycket i filmen, förutom att vara en ständigt pågående och vardaglig dialog som är viktig och har som syfte att sätta ord på en ständig icke-kommunikation och disharmoni hos huvudrollsinnehavaren. Genom denna dialog och den värld som målas upp presenterar Sitaru en verklighet som är brutal och rå och endast existerar i Alexs värld. Tydligt är att han är en avtrubbad enstörig. Vi förväntar oss att han skall skjuta någon eller begå självmord. Slutet är det mest oväntade av alla, med utgångspunkt i hans ”normalitet”.

Alex verkar vara en människa som är missnöjd med allt. Kameran följer honom nästan i varje scen och alla scener utom klippningen är små bravurer i hans förhållande till omgivningen. Han verkar inte förstå modern och hennes behov av att återhämta sig, att möta sina väninnor och de andra patienterna, som en kvinna som bär mask, eftersom hon har fått sitt ansikte vanställ

i en bilolycka, men också en ganska galen patient. Det verkar mycket komplicerat i kommunikationen mellan Alex och den tafatta fadern (Marian Relea), som inte ens har ett namn.

Best Intentions är en underbar film, eftersom den öppnar mängder med fönster till andra verkligheter och dessa perspektiv kommer till oss lite i taget, successivt anar vi mer och mer. Filmen fungerar liksom toppen på ett isbergs. Filmen prisbelönades vid filmfestivalen i Locarno och den visar att det finns en levande europeisk film bortom de största biografernas utbud.

Roberto Fogelberg Rota

En film om kvinnor förtruck

Från lekfullhet till Playboy

My Little Princess
Regi: Eva Ionesco
Medverkande: Isabelle Huppert, Anamaria Vartolomei, Denis Lavant,Georgetta Leahu, Anne Benoit, Jethro Cave, Deborah Révy m.fl.
Visad på de Rumänska filmdagarna på Rumänska kulturinstitutet

Det finns filmer som förmår behandla kontroversiella teman utan att vara ute efter sensation. I stället bär de en inneboende sorg. Så är fallet med Eva Ionescos ”My Little Princess”, en film om övergrepp på en ung flicka i skedet när hennes sexualitet håller på att formas. Filmen bygger på Eva Ionescos egna erfarenheter: Hon var den yngsta modellen på Playboys omslag, tack vare foton tagna av den egna modern.

Handlingen är enkel: Hanah Giurgiu, gestaltad av Isabelle Huppert är en excentrisk konstnärinna som lever i 1970-talets Paris. Hon kan varken ta hand om sig själv eller försörja sin dotter Violetta som i stället lever med mormodern. Plötsligt, lite halvt på skämt, halvt på lek, börjar hon fotografera dottern i allt mer sexiga ställningar, detta när flickan bara är i tio-, tolvårsåldern.

I början av filmen är Anamaria Vartolomeis karaktär en vanlig flicka, kanske en aning lillgammalt klädd, som många barn i början av 1970-talet, men hon är lekfull, levande och snäll. Hon har mormor eller ”gammelmormor” som fast punkt, med rutiner som blir ritualer för att äta, se på TV och gå i kyrkan. Allt som modern hittar på är någonting spännande för Violetta, en rotlös själ.

Försöket att återskapa en behaglig men dekadent brittisk miljö är en vacker bild, men även ett bevis på att modern har tappat all kontroll. Violetta blir mer och mer aggressiv och skrikig. Lite i taget förvärras problemen i skolan, som i sin tur avtäcker ytterligare problematik, från mobbingen av Nadia (Deborah Révy) som är ful som stryk till lärarna som inte ser att Violetta är en begåvad elev som behöver mer uppmärksamhet i skolan.

Dessa scener är mycket slående, eftersom Viloetta med sin korta kjol, sitt blonda silkesliknande långa hår är mycket lik dagens tonårstjejer. Skolan är oförmögen att förstå henne och alla de lekar som modern har utsatt henne för gör att hon, när hon träffar den första lite äldre kille som hon faktiskt kan vara intresserad av på riktigt, beter sig på ett ytterst bisarrt och förnedrade sätt, något som vittnar om den förnedring hon utsatts för.

Kärleken kan inte hjälpa Violetta och inte heller religionen: När hon efter mormors bortgång ber en annan kvinna i kyrkan om hjälp, avvisar kvinnan henne även om hon gömmer sig bakom en falsk vänlighet. Det sker även vid ett annat tillfälle när hennes bästa väninna och dennes till synes snälla mamma bjuder hem henne. Allt verkar som om det skulle kunna fungera men deläser det nonsens som har skrivits om Violetta.

Filmens slutar i katastrof för Violetta när hon först tvångsrakas tillsammans med några andra tjejer på en koncentrationsliknande anstalt och modern kommer för att besöka henne, för att sedan få Violetta att rymma därifrån.

Kameran använder sig endast av naturligt ljus och filmen har ett raffinerat bildspråk med kontaster mellan ljus och mörker i dekadenta miljöer där Jeanne Lapoiries fotografi lyckas skapa ett mästervek i varje stycke. Laurence Briauds klippning är ett skådespeleri i sig.

Robert Fogelberg Rota

En extremt bra film

När odskan är super akktativ

Tittle The mummy

Regi Alex Kurtzman

Medverkande Tom Cruise , Russel Crowe Sofia Boutella

Svensk dsitribution UP

Betyg A

Få skådespelaren har varit för mig så bra men även så irriterade och i i denna spänade och mycket väl gjord film som är mera av en vampyr film än av en mummy film för vars regi Alex Kurtzman  med extra säkert hand ansvara  Spelar Tom cruise rollen av Nick Morton som skulle kunna vara baranbarn till den för mig bästa rollen som Tom Cruise gjorde i edward Zweil siste samuarj den av en avdankade soldat som kunde hitta en trr. Under denna fall han är i dagens irak var iS håller på att barbarisk sätt att förståra denna kultur arv. Visligen kan man tycka att Tom Cruise ärfår gammal för denna roll som kanske skulle kunna ges av yngre skådeseplaren som till exemepl Jon Snow alias Kit harigton men Tom cruis lyckas att göra som vanligt ett varm karismatisk och yterst atletisk roll . En roll som har otroligt mycket av dem roller som hade gestaltas i majehorld biomekaniken och det ses tydligt i många scener inte minst i den duett som har har med ryssal Crowe en pompös själv belåen och histrionliknade roll av en ypper teknologiks Dr jekley /Mr Hide. Det är en bra roll en av dem bättre av denna enorma och extremt duktiga skådeseplaren som lyckas att ge en vändning till filmen. Förutom den exotiska antika egypten av Faraon med sand svek vackra slnaka kvnnor och rarkade  araber det som lyckas att presenteras mycket bra när det gäller Ben Seresin foto och inte minst den sanbbat klippningen av Andrew Mondshein lyckas att ge en extremt väl samspela med musiekn av Brian Tyler  som är i sig perfekt och lyckas med att ge en rytm som ör extremt välgjord och får oss att komma allt mer inne i händelserna. Det finns en scen förutom slut kampen som är fantastisk när Nick får en allutiation när mängder av råttaor i ett gotisk miljöen lyckas att få den inte full förlij Ahmanet att äta upp honom. Denna roll är för mig den som bär filmen mycket på grund av skönheten och skicklighten av Sofia Boutella en slank mörk shänket som verkar komma ut från en expresionistisk film. Hon är i grund och båtten en bränd person inte minst för faktum att hennes far har fått en annan arving och tvingar att vara levande muficiserade. Vi anar hennes form av kraft hennes komplicerade personlighter. Mycket av det gotiska är tagen från “games of Throndes” när det gäller dem kanske svåra att förstå riddare zombies eller är man möter efter mycket om och med kroppar djur som vi förknippar inte med mellan hösten. Sofia Boutella är mycket duktig i allt både kraftig och skörd en extremt bra roll som får hela filmen att flytta. Tyvärr mot paten den så kallade städa hjältinnan Jenny Halsey som spelas av Annabelle Wallis  är extremt tråkig och icke sägande och hella henens roll känns minst sagt onödigt. Men Ahmanet kommer att vara hela tiden helt fanatstisk och vi hoppas att se hennes vakcade igen. Ett extremt bra gestalt

Robert Fgelberg Rota

En av historiens bättre filmer

Fullbordat

Tittle Lady Macbeth

Regi William Oldroyd

Meverkande Florence Pugh Paul Hilton

 

 

Svensk distribution SF

Betyg Absolut mästerv

Få filmer har varit på alla sätt och vis så fulländade som lady Macbeth som har den litterörar förlaga av Nikolaj Leskov

. Miljöerna är inte ryska möjligen britiska men för mig mer amerikanska eftersom vi har även ett etniska aspekt som ses tydligt .. i centrum av händelsaerna står katherine en mycket ung tjtj som under andra hälften av 1800 talet. Som så många kvinnor under denna tid är den unga katerine tvungen att gifta sig med ett make som är föga interesserade i henne och som dessutom misshanlar henne åtminstonde från den psykologiska sfärern och är extremt hårt med henne hon får inte göra någonting inte ens le dessutom är den som är typisk med Florence Pugh är hur hennes skönhet hennes karisma håller på att upptäckas lite i taget i hennes realktion till maken Alexander den skasiga desperao likande Paul Hilton. Vi ser ett form av otrevlig framtorning av denna män som spelas visligen mycket bra av Paul Hilton men på ett extremt närtornad sätt. Den stilistiska  val av regissören William Oldroyd är att kunna presentera så långa tagningar som möjliget och en foto av Ari Wegner som är extremt nödvändigt som vill inte visa enbart som i vissa filmer av Robert Bresson som 2En präst dagbok” det som är nödvändigt men även det som är vackert det som är framade ett salgs kall och dunkel färgskalan i vilken vi ser mer och mer som frö’made när det gäller klippningen Nick Emerson som är mycket nödvändigt och som lyckas att presntera mest lätta lösningra. En dimesion är den etniska eftersom både den tjänsterflickan som är en av offer till katerine Naomi Ackie och älskaren Sebastian som spelas av Csmo jarvis är afro britter. Medan den första är en offern den andra är en av dem mest slistiga och osympatiska våldsmama fröföraren och i denna secen ser vi allt det som lyckas att göras av Nikolaj Leskov tillsammans med det som är typisk i William Oldroyd sätt att arbeta genom att visa ett upptrapningen i vilken Sebastian med hans falaks romanti blir den som har samma roll som lady Macbeth i William Shakepare klassiker. Sebastian är svag och det ses tydligt i secen i vilken Alexander nästan mördar honom eller i den ännu finare när Boris Alexanders far den kariaamstiska men osympatiska tyran som gtaltas märklig av
Christopher Fairbank slår honom med batongern. Om Boris vore inte så osympatisk vi skulle ha nästan haft sympati för honom. En annan del som gör sebastain så avyvärd är den svartsjuka vudsjuka mot den som fissik skulle vara en lite bror Teddy extremt väl spelade av pojcken Anton Palmer. Det är en kamamr spela med den mäktiga nord britiska landskapet från vilken katherine kommer och i vilken vi ser bättre och bättre hur den blir allt viktigare och starkare. Samma kan sägas utan någon som helst problem om samhället som först tvingar katerine till ett sådan dålig giftermål och sen försöker att moralisera henne med ett protestatisk präst som spelas av Cliff Burnett som är en stor pompös hycklaren eller vetenskap som är i den extremt närtorande Bill Fellows bevis på att den har inga svar och det leder ingestans. En film som man måste bara se och njuta av

 

Robert Fogelberg Rota

Tyvärr Gal Gabot ensam gör inget mästerverk

Helt fantastisk huvudroll men..

Tittel Wonder woman

Regi Patty Jenkins

Medverkade Gal Gadot Connie Nilsen  Saïd Taghmaoui Elena Anaya David Thewlis

 

 

 

Svensk distribution Werner brodes

Betyg B minus

 

Jag har vänta s mycket att se filmen “Wonder woman” dels eftersom gaba gabon en av världens vackraste kvinnor men mera än det en fantastisk skådespelerska envis och den enda som kan spela trovärdig en gudinnan vilken för mig skulle ha kallas för Athena inte Dina. Filmen har för mig en fatastsik foto som lyckas med ett kraftig stil som lycka bättre än allt annat att fånga dem delar av filmen från den fantastsiksa amzonernas ön med varma färeger lika kraftiga som ett italiensk 1500 talet målning till den grön grå london för att avsluta till ett brun front med ett glacial ljuset som lyckas att visa dem tyska trupper och dess varande. Om Matthew Jensen gör ett utmärk arbet den av klippningen är helt historisk av Martin Walsh som lyckas dels att visa hur Diana gaba gabon kan utan någon som helst tveckan defletera tyska bomber amzonernas träings läget och den försat slag mellan tyska sjömänner och amazonerna. Filmen börjar idag vid Louvre vapen sambling och dör märker vi hela den karisma som ges av Gal Gadot och hur hon genom det som är vårt förstelade minnet hela historia utvecklas. Vi ser henne fröst som barn sen som tonhårig och sen som kvinnan om alla andra amzoner är fantastiska med sitt shönhet och karisma hon är enåastående. Visligen skadar hon moster som spelas mycket bra av .Robin Wright och vi mörker den kontakter som konflikter mellan Dina och modern Ippolita  som är mycket väl splad av Connie Nilesen. Denna fantastiska danska skådespelaerska lyckas att gör ett staty liknade i fisiken men konslormesig roll som påminner strak om den som vra hennes andra huvudrollen som lucila i rideley Scott mästerket “Gladiator”. Precis som i denna film och i edward Zwick “Siste samuarj” första slaget mellan mauser gevärer och uråldriga kvinnliga krigare har någonting av stark spektakulär  och full av kraft. Samma kan sägas och jag är extremt glad av ett sådan skicklig regissör som v visar när det gäller den möte som förkommer mellan diana och kriget. Diana är åtminstonde i  Gal Gadot långt ifrån en oskyldiga och naiv tjtje men ett djup kultiverade kvinnan inte helt olik Ninotsha Greta garbo  i Ersn Lubish film med samma nämen och visa enpati även i kriget under möte vid krigs fronten och i staden i vilken Diana blir ett salgs föregångaren till Ninotsha fast som spöar upp diverse bövar det är interesnat henns relaktioner till den två Arlecchinos figurer som är arab Semar mycket väl spelade av ett istron likande och explosiv Saïd Taghmaoui och den skotska Carlie som spelas mycket bra av komiker Ewen Bremner vilken lyckas att materialisera många av dem problemer som var typiska under första väldskriget för otroligt många unga och inte så unga män. Fast det är genom andra kvinnor som diana förstår den rikitga välrdlen från den helt komiska etta som spelas med skicklighet och charm av Lucky Davis till lora moss som spelas en fantastisk beligisk kvinnan som väcker hor Dina heroism och sympati. Sen vi går till den stoppiga lyx prostituerade Fuasta Grabs som spelas mycket väl av Rachel Pickup och till den onda Dr maud vanstäld i den fissika och ven i den själsmessiga spelade med stora karisma av Elena Anaya . Denna roll som är en föregångare till nazister i hennes piande av den turkiska allierade är den av en ung vanst’lld kvinnan som är enbart den abslout onskan i första ögonkastet men har ett otroligt komplicerade sidan någonting som tyyvärr  skanas av Danny Huston som gör ett ytterst pompesö Ludendorf. Denna scen kunde vara betydligt mer lyckade men Huston når aldri fram någonting som görs av den goda ameriskanska indianen Eugene Brave Rock och av den onda brittiska fälltherren som spelas mycket bra av James Cosmo som är redan bekant som Lord comander Mormot i Games of Throndes. Dessa roller överskuggad av allt den roliga som spelas av David Thewlis som är en bra böven med enorma kapacitet . fast jag undar om ett riktig välgjord dvärg duellen kunde ha blivit bättre och mera i filmens eleganta framtorningen som slots ballen. Fast dessa är inte problemer i en film som är både historisk och post modern och som ger den alla bästa av alla super hjältare men det är kärelks historia som fäller inte eftersom den är dålig skriven men för hur Chris Pine presentera Steve taylor. Han är inte en dålig skådespalren men jag finner hans amerikanska framtogningen för den först lite fel och lågom tråkig och för den andra det verkar som om den sker sig för mycket med reseten av kast och arbete.han rär adels flr mycket kvinnor kvar och desilusionerade och jag skulle ha bara drömt om att se en yngre och mer entusistisk skådespelaren och det skulle ha passat så bra med Eugen Simon lancel lanister i games of Throndes eller den kanske ännu mer rutinerade Richard Madden som har både den del av charm aniviet och inte minst av underläggsen ställning i förhållade till Dina. Just en kärleks historia mellan en mer kultiverade kvinnan och en yngra män hade lyft filmnes kvalitet. Den enda scenen förutom det komiska vid ett varorhuset är den mest drmatiska. Till sist en annan problem är den melodi av Rupert Gregson-Williams som är i själva veket fantastisk men förekommer adels för lite  och detta är ockås oförlåtig. Men tack och lov vi kommer att se mera av Wonder woman

Robert Fogelberg Rota  

 

 

 

 

 

På vift I Syd Frankrike

En film som våga rinte Riktig 

tittel paris kan vänta

Regi Eleanor Coppola

 

meverkandeAlec Baldwi 

svensk distribution

etyg C

Familjen Coppola försätter att skapa filmer och nu är sofia Coppolas mamam och hustr till Francis Ford Coppola som lyckas att producera en käreleks film. Historia är i sig interesnt, den aktativa medelålder amerikanska och WASP är gift sedan många år med en producent som gestaltas michel som gestaltas av Alec Baldwin Det är som mycket ofta är vanligt för Alec Baldwin en ganska torr roll som blir mycket lite och visar ett nästan parodisk bild av mpnga av dem produceter som make och jag förmodar även hon mötte under hennes karriär. Den som bär filmen är onekligen är tillsammans med den utmärka fotografi av Crystel Fournier och en klippning som föredrar långa tagningar av Glen Scantlebury Är onekligen den roll som presenteras av Dianen Lane Anna i början verkar hon bar en vanligt och uttråkat hema Hollywwood fru men under resan gång även med hjälp av soffisticerade mat rätter vi upptäcker en varm fint och inte minst raffnerade kvinnan. Under den franska Porovace vi möter konst lavander och en glädje vind som ges av matten. Dels den enkla i form av rötter men även den som är lite mera soffisticerade och helal filmen har kännetecken av en resan som går i att komma tillbaka i den europeiska arvet både när det gäller medeltiden men även i rommar tiden som besökers. Filmen ärbriljat förutom den roll som spelas av älskaren som är den av Arnau Vidal som gör en yterst själv referade och även adels för lik Michela kedjer rökand eoch mytoman medleåldersmän. Det finns även liten av Woody alen men komiken kommer ladrig till sitt bästa. Vi hoppas att se en anna film snart

Robert fogelberg Rota

 Som gör ett

 

Pirater och pirat jägarna

 

Bästa piraterna någonsin

Tittel Pirates of th caraben Sarazan revange

Regi Joachim Rønning

Meverkande Jonny Depp , geogry Rush javier Barde, mf

Svensk distribution Disney

Betyg A

Få serier har färsatt alltid lika bra som pirates of the caraben och för mig onekligen Srazan revange är den alla bästa filmen eftersom den lyckas att vara spännade och att ha dels den spännade delen av intrigen och att vara ett form av högts soffistiserade kostym film. Det är inte så mycket en film om Jack Sparow eller det är en helt annolunda karaktär visligen men hans kanalje likande charm och Jonny Deep gör en bra roll men han är mindre aktiv än vanligt. Om i första filmen man kunde tvista om inte William Turner var den riktiga huvudpersone dramaturisk henry Turne hans son gestaltad av Brenton Thwaites som är både mera attletisk och mera trovärdig än fadern Orlando blom  Gör en bra roll. Han skall söka en enorm mäktig festsi för att räddad fadern den Orlando Blom som har blivit David Jones. Det är just henry som möter en av den som kommer att vara filmens stora motor den super boven förvandalt till en levande Zombie av Jespen Barden i rollen av Captain Salazar . han är den ultimata onda människan som har bara ett idee den av döda. Det finns för mig ett mycket interesnt sceen som liknar en mållning och även pter weil helt undersktade “master and Comander” när vi ser hur han tillsammans med hans skep håller på att slakta pirater och då en skagglös Jack som senare kommer att bli den spareven Sparow gestaktad av Anthony De La Torre . I dessa scenerallt fungera som ett schewzis klockan från den fotografi för vilken ansavara Paul Cameron som är lika mäktig som ett tavla från renäsansen till den klippningen av Roger Barton och Leigh Folsom Boyd och inte minst den musik som presnteras av Geoff Zanelli . mera komiska är delen i början som påminner kanske om Jonny Deeps störa beskivelsen som är onekligen “The load ranger” och introducera carian smith extremt väl spelade av Kaya Scodelario . Denna unga kvinnan är ett del av folket sen är hon även anklagade att vara en häxan och hela räddningen verkar en parodi på “Assasin crede”. katareina till skinade från Elisabeth Swarn (Keira Knightley gör ett pytter liten roll ) tillår folket och lever i ett intelektiel sätt Geoffrey Rush  gör som vanlig ett varm och rolig hector brabosa och hans har i sitt skådespele ännu mera än Deep några språ av commedia dell’arte precis som Gibbs Kevin McNally  och Marty en dvär skådespelaren extremt bra gelatats av Martin Klebba. Detta roll låter oss bara tänka hur bra skulle det kunna vara med peter Dinkrage i ett roll. En annan skådeseleren som gör en utmärk roll är David Wenham i den som Scarfield en lika fantasisk pirat jägaren som Salazar . men en annan karakär som presntera den mystiska är Shasha den häxan som spelas av Golshifteh Farahani  som gör ett sexy och oroväckande roll. En bra film

Robert Fogelberg Rota


 

når inte fram

En bio pictir som når inte fram

Människan och ghetto

Titel All eyes on me

Regi Benny Boom

Medverkande Demetrius Shipp Jr. Danai Gurira

Svensk distribution SF

Betyg C

Jag måste erkänna att jag inte är så insatt i rap hip hop musik fast man skall absolut inte vara det frö att kunna gilla den verk som presenteras av… det är en enkelt historia hur en stor artist levde och var verksamt i USA under 1971 till 1995 under den tiden i vilken att vara afro amerikansk var om inte ett brott i sig en synonym på en brott och man kunde få olika  problem bara på grund av dess utseende. Vad som är problemen för mig att i början om hela filmen är att vi får aldrig veta några av teser som var typiska för Black Panther rörelsens och vad dem stodd för. Det som är första problemn är att medan vi får aldrig veta om idéerna bakom den och eller får vi inte veta av Tpupac som är både mycket bra och mycket rolig och varm gestaltad av Demetrius Shipp Jr. relationer till läraren och för mig det är verkligen så konstig att man presntera ingeting om Leila Steinberg  den judiska kvinnan gestaltad av  som fick honom att börjar reppa Det är i yngre tonåren med olika problemer inte minst med modern som knarkar. Det visas mycket om denna tid och i allmänheten är den foto  av är bra medan i reseten av filmen den är dels bara extetiserade och adels för jobbig att kolla Peter Menzies Jr.  gr långt ifrån en bra arbete medan klipparen Joel Cox  är helt fantastisk . Danai Gurira är inte bra i rollen som moden och det verkar en sådan roll som inte ger någonting enbart den av en fanatiker som under hela tiden lever i ett form av illussion att vaar en tonårig precis som tupac lever en offentlig roll att vaar en ganster. Det som är den berättar grepp att låta Spike lee koppia  Ted File spelade av Brandon Sauve  . Mitt jämförelse med Spike Lee r även viktig eftersom det som av Benny Boom  är en frösök till en komplementär spike Lee film som vill visa även om rasismen fanns och finns det som är en svårt tension i den rap comunity bland annat med Kat Graham den överviktiga biggie (Jamal Woolard ) och en svårt affär när Tupac blev arresterade på grund av våltäck mot v som är väl gestatad av Kat Graham  och efter denna händelserna han kommer i kontktat med dem riktiga ganster som spelas med otrolig brutalistet av Dominic L. Santana  i rollen som som Sugar Dee en brutal manager. Det som är interesnat är hur Tupac afföärer blir bättre och bättre även efter hans realtion med Set spelade av Rayven Symone Ferrell  som är kanske filmen klimax. Tyvärr resten är för mycket av en video och gör det till adles för platt

Robert Fogelberg Rota

 

Modern saga som når inte riktig fram

En bra film men lite långsökt

Titel ingeting och allting

Regi Stella Meghie

Medverkande Amandla Stenberg  Nick Robinson  Ana de la Reguera

Svensk distribution SF

Betyg B

Få historier har varit för mig så svåra men även så eleganta att kunna föras ut på bioduken som Nicola Yoon bok Allting eller ingenting som lyckas med den mycket skickliga regi av Stella Meghie och en mycket bra manuset skriven av Mills Goodloe att visa alla dem problemer som kan förkomma i en till synes problemfri amerikanska medelklass. Historia är enkelt den vackra och intelligenta Maddy Whittier mycket väl spelad av afro danska med en kvartdel inuit ursprung Amandla Stenberg hålls till fånga av hennes mor Paulina spelade av Pauline som i Anika Noni Rose ting emellan Michelle Obama och Beyonce. Huset i vilken Nancy Richardson fantastiska klippningen full av action och långa panoreringar och Igor Jadue-Lillo foto briljera är en pastell lirkade idyll som liknar den av många amerikanska tv serier som har som mål unga tonåriga. Vi ser ett vackert rum och vi förstå Maddy längtan till kärlek. Just denna del som även vänskap med den första sjuksköterska Carla mycket välspelade av Ana de la Reguera är mycket vackert och den ger en kontrast till Paulina sätt att behandla dottern och sjuksköterska Janet väl spelade i sin kalla fångvaktaren rollen med ett elak   tyrannisk framtoning av Marion Eisman. Men tyvärr historia blir lite för långt sök och filmen fäller i några skavanker. Om pojkvännen som Maddy y möter i den nyinflyttade huset spelade av Nick Robinson platt som en Justin Biers affisch det är en sak eftersom hon precis kunde som Miranda i William Shakespeares ”Stormen” blivit förälskade i vem som helst men att även alla andra figurer är plats är en annan. Visligen det kontrastera inte med romanen men det låter en film som kunde ha blivit fantastisk bli adels plats adels enkelt och inte minst adels för entydligt. Detta är för mig en stor problem. Visligen en bra hantverk men en fantastism gestaltning, en temat det av föräldrar som vill forma sina döttrar eller söner och kan inte acceptera att dem blir vuxna eftersom det betyder att dem är äldre men sättet på vilken man tar i tur med den är adels för lätt adels för ensidig och inte alls övertygande eller åtminstone för mig

Robert Fogelberg Rota

Helt fantastisk film

Marion Cotillard livs roll

Titel Brev från månen

Regi Nicole Gracia

Medverkande Marion Cotillard Louis Garrel Alex Brendemühl

Svensk distribution Nonstop entraimanet

Betyg A

få fransak filmen kanke med undantag av Francois Truffuarld mästerverk har varit så fulländade som "brev från Månen" som är ett enormt bra och mest av allt intressant produktion i vilken Marion Cotillard gör ett svårt och psykopatisk roll den av en ung kvinnan med namnet Gabrielle Rabascal som har enorma problem av hysteri dottern till en bonde familjen i Provance. genom hennes historia efetrsom hon är bokstavligen den axel runt vilken filmen utvecklas med ett utmärk fotografi för vilken ansvara Christophe Beaucarne  och en klippning som är ännu mera intressant av Simon Jacquet som lyckas att smälta samma olika tendeser som var typiska under den franska impresionismen inte minst med elganta övergångar som vi ser

Få franska filmen förmodligen  med undantag av Francois Truffuarld mästerverk har varit så fulländade som "brev från Månen" som är ett enormt bra och mest av allt intressant produktion i vilken Marion Cotillard gör ett svårt och psykopatisk roll den av en ung kvinnan med namnet Gabrielle Rabascal som har enorma problem av hysteri dottern till en bonde familjen i Provence. genom hennes historia eftersom hon är bokstavligen den axel runt vilken filmen utvecklas med ett utmärk fotografi för vilken ansvara Christophe Beaucarne  och en klippning som är ännu mera intressant av Simon Jacquet som lyckas att smälta samma olika tendenser som var typiska under den franska impressionismen inte minst med eleganta övergångar som vi ser när filmen från prologen går tillbaka till ett livsöde som är den av Frankrike. I första scenen ser vi Gabrielle och rollen presentera Marion Cortilian enbart naturlig med en förmåga att vara enkelt naturlig super realistisk och teatral på en sätt som man hade inte skådad sedan Louise Brokks och mest av allt Greta Grabos dagar så kanske världen vackraste kvinnan vid en bäck. Sen vi ser hur hon kommer till en torftig läraren som hon inte misstolkas men tolkas rätt. Det som är genialisk att se den skinnade som finns mellan Gabrielle och syster Jeaninen spelade av Victoire Du Bois . Systern påminner stark om Brigitet Bardot första rollerna längre hår ett slags Lolita utstickes och inte minst en vilja att visa att hon är dels en modern kvinnan Adele (spelade av Birgitte Rou) som visas kapabel att kunna vara dels en modern kvinnan och ett exemplarisk dotter någonting som Marion millyskas i allt och till slut modern som är ett kallt och någorlunda grym säljer henne till spanjoren José Rabascal mycket väl spelade av Àlex Brendemühl rollen är mystisk den människan som skulle finnas i en rum utan vi märker honom med mörka hemligheter men en del av den nya Frankrike och det ses tydligt . kontexten mellan dem moderna huset som han låter sig bygga och det kontaktera tydligt med det sanatorium i Schweiz i vilken Gabrielle möter Andre´s Sauvge en av dem många och utmärka älskar roller som spelas mycket vara av Louis Garell. Det är den äldre militäriska och koloniala Frankrike som kan även presentera det som vi skulle kunna definiera som antigener regim den del som är fortfarande aktuella men måste i tider som den två kolonial krig Algeriet och Indokina med den koloniala dubbel det vill säga hans medhjälpare Blaise (Jihwan Kim ) en vietmase som har handhamrat den franska kolonial makten. Denna karelskes historia med brev den väskan som Gabrielle har förbered är skärande precis som Gabrielle oförmåga att lyckas att ge moderlig kälrek till sonen Marc (Victor Quilichini  som man måste bara se

Robert Fogelberg Rota

Aidan Gillen och Astrid Berges-Frisbey oscar värda

Imponerade regi I postmodernistisk verk

Titel King Arthur the legend of the sword

Regi Guy Richie

Medverkande Astrid Bergès-Frisbey Jude Law Djimon Hounsou Aidan Gillen

Svensk distribution Warner

Betyg A

Få filmer har varit so kommersiella men ändå så nyskapande som King Arthur the legend of the Sword som bryter upp med den traditionella dramaturgi och lyckas tack vare en fantastisk fotografi för vilken ansavara John Mathieson som lyckas att materialisera en värld som aldrig har funnits och en mycket fint klippning av James Herbert deckomponera och visar olika händelserna som ses tydligt som när den ung prins Arthur som har varit tvingad av hans onda farbror Vortiger (en fantastisk Jude Law) att avstå från tronen för att infinna sig att leva som en smågangster i Londinum samtalar med jack Eyes (en mycket duktig har redan glänsa  rollen som Rose Bolton i Games of Throndes som får adels för lite utrymmet) om ett bråk med några vikingar med deras komiska och löjliga hövding Greybeard som presenteras på ett mycket komisk och burlesk sätt av    Mikael Persbrandt. Jag tycker att vårt kära Mikael är ofta mycket bra i utländska produktioner men hela rollen är dålig skrivit och dålig jämförd. Hans engelska är obefintlig och trots att rollen har definitiv den rätta utseende är han helt fel verkar ett dålig komisk inslag i vilken ett svensk buskis tradition smälltes samma med Asterix vikingar. Precis som Uther i vilken förutom i stridscener Eric bana är total obefintlig är denna roll helt obegriplig och samma kan sägas av Djimon Hounsou. Hans roll åtminstone i början är otroligt intressant ett stark och exotisk krigare men den avdankade baronen Bedivere. Det skulle vara ett utvecklingens om den som vara onekligen Djimon Hounsou kändaste roll den afrikanska jägaren i Ridely  Scott berömda gladiator och skådespelaren visar hela hans kraft men denna kraft denna karisma och detta atletiska förmågor försvinner och han lyder adels för mycket om historia och dess utvecklingen. Bedivere skulle även ha kunnat vara en slags fadern gestalt för Arthur men tyvärr Hounsou är helt och årligt fel i denna roll och den är dålig skriven eftersom den hamnar adels för mycket i skuggan av Arthur. Vi ser utvekligen från ett söt, vackert och gullig prins barn med ängel likade lockar som spelas av Zac Barker gatorpojken som tvångs rakar av dem prostituerade som tar hand om honom  till en spiritual och folklig gangster typ i , många av dem scener som vi ser är även djup komiska som när han försöker att flottrar med den magiska kvinnan eller när han tränger sig för att kunna dra ut fadern svärd. Arthur inte minst i förhållande till farbror Voltiger som förhör honom är kanske filmens bästa scen är super komiska som hans rädsla för ormar. Fast det finns mycket av den magiska när han tar sin initiations riter i den so kallade dark land och slås med mosterlikade djur och när han möter voltigers knekar i London. En av filmens kvalitet är scenografi av en stad som är uppenbarligen skapt på dem plats eller åtminstone med samma modell som Kingslanding och Bravos men har en vist magisk kraft på grund av dem romerska lämningar som arket ett enorm amfiteatern som påminner om Area i Verona och inte minst och barn huset i vilken George Tom F utrännar unga människor för att eventuellt slås mot Voldiger armen. Där finns en magisk scen i vilken Arthur slås med Excalibur spå ett sätt som är den av grundläggande lektion i tysk medeltida långsvärd. Scenen är och jag talar som fäktaren lite imponerade Vi har afrikaner, kineser och även en blandning av kostymer som går från alla tider mellan förromerska brittiska öar till den elisabetanska tiden. Detta och tagningar av upprör är ett sätt att visa den modenitet i sagan. Dessa tagningar är tagna på avstånd dem är långa och skiljer sig från alla andra aktion scener. Precis som den skurk som spelas av Jude Law är en super porträtt. Vi ser det i scener i början när dem unga krafter av Morder mera presenterade än spelade av Rob Knighton  kommer med elfanter och lyckas att erövra honom. I den klassiska medeltida versionen av Arthurs legender det finns ett otroligt kristen budskap förutom den initiation rit och den tredje aspekt den magiska som finns i många figurer. Voldiger är ett magisk tran som praktisera dessa typer av riter och det ses tydligt i den bläckfisken som talar genom tre syreners röst från den första den slanka och vackra Hermione Corfield som i själva verket gömmer dem hemska Lorraine Bruce till Jacqui Ainsley direkt citerade från Bordam “Exalibur” och den imponerade roll som sammansmälter Genever Morgane och Merlin som är  Astrid Bergès-Frisbey som har del sett sagolik skönhet karisma och professionella skicklighet som gör av henne vårt tid Greta Garbo. Hon är perfekt även med hennes spanska brytningen. En roll som bokstavligen gör filmen. Detta är dem enorma kvaliteter i en av dem mest lyckade 3 D filmer någonsin som har ytligare en kvalitet ett pikaresk hjälte mycket lik Eron Flynt med undantag att han är ett betydligt bättre både som stridskämpe och skådespelaren Aidan Gillen . ja kära läsaren just den filur som lyckas med kraft och behag att spela rollen som Littlefinger. Hans skådespelar kapacitet är enorm och han borde ses mera. En film som kanske har några skavanker men liknar några av bästa aspekter i ”Gladiator” och ”games of Throndes”

Robert Fogelberg Rota

One of the great director in the Italian movie

Interview with Antonio Baiocco

The Italian film industry has been under several occasion one of the most important in all the history. Some own on the Western movie industry has been the only one that could have made a really competition against the Anglo American super power. This sentences could seems like a really bad an unjust statement against other Wester or Europe film culture like the German, The Danish , the Dutch, the swedes and mostly against the French that has succeed in producing several works that has shown a really good and hardworking industry that in some case as also deep influence the Italian one but first I have also to define the mean of a film industry a production system that in several kind of genre system has been able to produce several work that are really good in a different genre. One director that has succeed in incarnating in a good day the great and difficult work of the industrial is Atonio Baiocco that has made several great film. He has agree to make this interview for us

 

 

How did you get the idea of becoming a film director?

 

It was so that my dream was to be a pilot not a film director. . it was so that i started to work as a cameraman in the Italian TV and from that get born my idea to make a movie A love story tan I want to get more and more deep inside the

 

-Could you tell us something about your first movie?

 

The first film is always a be big challenge  for us. . I got production help from Mibac con cui ho realizzato SULLE ALI DELLA FOLLIA.  It is a strong and difficult love story settle under the darkest time of the Italian fascism government, a lot story between two person with mental dishes. I get several prizes and give me the certitude that i could continue my journey.  

 

Could you tell to me a my reader the genesis of the movie “passaggio in paradiso

 

PASSAGGIO PER IL PARADISisthis film that is my favourite baby. In it i have had an excellent cast with  Julie Harris e Tchery Karyo, Mariano Rigillo e Vittoria Belvedere. Music score but di Pat  Metheny  con un co-produced like    David Bowie. It was been distributed in The USA and I have had several award to some festival like Montreal international, Fort Lauderdale etc.

 

What about “Il Mercante di Stoffe”?

 

Il Mercante di Stoffe has been a work with several difficulties n the production the most part of the interior scenes has been shoot in Cinnecittà and the exterior in Morocco. I must say that the Moroccan production has been delightful really super professional and super in a country that loves peace and respect all for of religious diversity. We had on our department a red bicycle. . When we were supposed to shoot the scene we couldn’t found the bicycle. , so we were forced to improvising another scene. That was really good and that when we were driving back we saw a a small kids that was riding a red bike I was happy theta he was happy as well.  At least the bike was good for something.

 

 

 

How do you work with the casting process?

 

I let my assistance do the first section and in the mean while I want to know more the actorsFor me is the of capital importance to know the two side of a coin to know the actor first and as second to know more of him that she or he is able to represented t the character both physical and also on a characters point of view  

 

What about the Italian cinema now?

 

Well I think that the Italian cinema after several difficult times is trying to make again an identity in shooting several genre cinema. It is difficult to do it

 

Could you give some suggestion to some young director?

 

- Giving suggestion I really don’t like it and it is not my task I can only say if you got a passion work as hard as you can with it and follow it ; you may also fail but you could say I’ve tried !

 

Could you say us something about the use of music score?

 

Music and cinema they are like the same wigs of the same bird what would have been Ennio Moriccone without Sergio Leone o viceversa? The two art should hopeful been smelt to give emotion that would have smelt it all together .AI really like to live space to music, not only some kind of small piece that gives some space into a wilder context .Like the editing the music is really important to give the rhythm to the work to give the peculiar sense to the work and make the difference between a good movie and a masterpiece .  .

 

Could you say something about the project the read death?

 

REDEATH èis a an amazing thriller I ‘m looking for the co-production and hopefully to have the budget for it.

 

 What do you know about the new Swedish film?

 

From Ingmar Bergman until today The Swedish cinema has had a cries, for me not so different from the Italian one I guess that today there are several excellent young filmmaker that are sending a lot of new life into the Italian cinema

 

Robert Fogelberg Rota